0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Marcus Grønbech
Foto: Marcus Grønbech

Fra onani under et scenegulv til snydt på Horsens Gymnasium

Efter årtier nærmest i dvale har performancekunsten fået et comeback. Statens Kunstfond har bedt ti kunstnere om at lave performances for gymnasieelever. Politiken fik en rolle i 'Matematik Lektionen', der udspillede sig på Horsens Gymnasium.

Jeg har klædt mig ud. Iført mig runde briller med mørkt stel og en grå uldcardigan, der er knappet helt til. Mine mundvige er i vater, mens jeg prøver at undvige de nysgerrige blikke fra 2. f’s elever. Jeg vil ikke afsløres.

»Her lugter af lærerværelse«, siger en af drengene, da han får øje på mig og den anden sagkyndige bagerst i klasselokalet på Horsens Gymnasium.

Jeg forsøger at se autoritær ud ved at stirre frem mod den hvide tavle. Her sidder den kommende gymnasielærer Mikkel alene på en stol, tilsyneladende uden at ænse eleverne, som han skal undervise i differentialregning. Det er hans undervisning, jeg som sagkyndig skal bedømme.

To minutter efter at timen burde være gået i gang, rejser han sig og henvender sig tøvende til eleverne, der har matematik på B-niveau.

»Jamen, goddag alle sammen ... øhm, jeg hedder Mikkel, jeg er pædagogikum-kandidat og skal undervise jer i dag«, siger han og kigger beklemt ned.

2. f bliver helt stille og finder deres bærbare computere frem for at tage noter. De lader ikke til at ane uråd.

I virkeligheden er Mikkel Trier Rygaard skuespiller, og han vidste intet om differentialregning, da kunstneren Heidi Hove henvendte sig til ham for tre måneder siden. Og det, eleverne i Horsens uden at vide det er tilskuere til, er 'Matematik Lektionen', en performance, som Heidi Hove har skrevet og instrueret i samarbejde med komponist Katrine Møllebæk.

De har opfundet rollen som sagkyndig til mig, så jeg kan være med til uropførelsen af værket. Det er første og eneste chance for at opleve 'Matematik Lektionen'.

Heidi Hove er en af ti kunstnere, som Statens Kunstfonds legatudvalg for billedkunst har bedt om at lave en kunstperformance på et dansk gymnasium. Det er udvalgets opgave at sørge for, at samtidskunsten kommer ud til landets offentlige institutioner; på skoler, gymnasier og hospitaler. Ideen er, at gymnasieeleverne nu skal opleve, at samtidskunsten er andet end skulpturer, malerier og videokunst.

»Performancekunst skal ikke kun være noget, en in-crowd i København kan opleve på et besøg på