Nogle kalder det krænkelseskultur. Andre ser det som et spørgsmål om at rette op på historiske uretfærdigheder. Og så er vi nok også en del, som bare følger de rasende diskussioner om statuer, vejnavne og andre symboler med varierende grad af måben.
Der har været virkelig mange symbolpolitiske sager på bordet i denne uge, hvor både 1700-tals præsten Hans Egede, isfabrikanten Frisko og popgruppen Shu-bi-dua er blevet inddraget i debatten om, hvem man kan tillade sig at hylde, hvad man må kalde sine varer, og hvad det er passende at synge, efter at Black Lives Matter-bevægelsen har åbnet verdens øjne for den såkaldt systemiske racisme.
Allerede først på ugen blev det Hans’ tur. Altså førnævnte Hans Egede, der rejste rundt i Grønland og ledte efter vikinger i 1720’erne, men aldrig fandt nogen. I stedet besluttede han at kolonisere landet og bad ifølge Politiken Historie om at få »et passende antal missionærer« stillet til rådighed, »så de vilde kan holdes under tugt og disciplin«.
Her 300 år senere må man nok konstatere, at den del af projektet er mislykkedes. I hvert fald har nogle af de vildes efterkommere oversprøjtet Hans Egede-statuen i Nuuk med rød maling og slagordet ’DECOLONIZE!’.
Det grønlandske opgør med kolonitidens rædsler kom, samtidig med at et amerikansk isfirma afskaffede det 100 år gamle varemærke Eskimo Pie, hvilket fik nogle herhjemme til at spekulere over, om det ikke også var på tide at lægge Kæmpe Eskimoen på is. Permanent, altså.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind