0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Alla Dmitrieva/Ritzau Scanpix
Foto: Alla Dmitrieva/Ritzau Scanpix
Nyhedsbrev - Politiken Klima

Otte klimajokere, der kan true verdensøkonomien

Anekdote får Danmarks ukendte klimaekspert til at bevare optimismen

Nyhedsbrev - Politiken Klima

Kære læser

Sidste uge var domineret af en stor klimarapport fra FN. I denne uge prøver vi at komme ind i hovedet på en af de centrale forfattere, danskeren Thorsten Mauritsen. Desuden ser vi på både møbler og hvidevarer – og de helt store verdensøkonomiske jokere, hvis klimaforandringerne løber løbsk.


Verdensøkonomiens otte klimajokere

Ekstremt vejr udløst af klimaforandringer har store økonomiske konsekvenser, som det blandt andet netop er påvist i en opgørelse fra forsikringsselskabet Swiss Re. Men beløbene kan blive meget større, hvis vi runder et eller flere af en række mulige tipping points – vendepunkter, der udløser ustoppelige kædereaktioner. For eksempel optøende permafrost i Sibirien, smeltende is på Grønland, eller at verdenshavene bliver så varme, at de frigiver kolossale mængder metan. Alle kan speede klimaforandringerne op, hvis de indtræffer.

Et nyt videnskabeligt studie har for første gang prøvet at vurdere, hvad otte af disse kritiske vendepunkter kan koste verden. Tilsammen kan de øge klimaomkostningerne med 25 procent, vurderer studiet – og det er konservativt sat, fremhæver forskerne.Anekdote får Danmarks ukendte klimaekspert til at bevare optimismen

Når klimaforskeren Thorsten Mauritsen bliver fortvivlet over verdenssamfundets manglende reaktion på den globale opvarmning, tænker han på grønne græsplæner med kvæg på. Det gør han, fordi han engang hørte en anekdote, som gav ham ro til at fokusere på sit arbejde. Vi har talt med danskeren, der er en af hovedforfatterne til FN’s nye klimarapport, om hvordan man som ekspert bevarer optimismen, når klimakatastrofen lurer.

FN’s klimarapport var knap nok færdig med at give dønninger, da et spansk medie pludselig hævdede at have en lækage om en af de næste store FN-rapporter – og denne gang med drastiske krav fra forskerne om, at alle kul- og gasfyrede værker skal lukke inden for ti år. Men holdt historien vand – eller er den udtryk for en politisk magtkamp mellem forskerne? Det har vi set på i denne artikel.Juli satte historisk varmerekord

I forlængelse af nyheden ovenfor kan det nævnes, at det ikke bare føltes varmt i juli. Det var varmt. Den amerikanske vejr- og klimamyndighed Noaa konstaterer, at juli var den varmeste måned nogensinde målt på verdensplan: Med 15,77 grader blev sidste års rekord skubbet af pinden med en enkelt hundreddel. »I dette tilfælde er førstepladsen den værste position at være på«, som topchefen Rick Spinrad siger på Noaas hjemmeside.

Det skal siges, at forskellige myndigheder kan måle forskelligt, afhængig af hvor deres målestationer er placeret: EU’s vejrorganisation Copernicus kommer frem til, at juli var den tredjevarmeste måned nogensinde. Begge organisationer er dog helt enige om, at trenden kun går en vej: Det bliver varmere.Ikea-børnemøbler har træ fra ulovlig skovhugst

En russisk skovmagnat, Jevgenij Bakhurov, er dømt for ulovlig skovhugst og snyd med træ, der ellers har bæredygtighedsmærket FSC. Nu er hans tømmer ifølge det undersøgende medie Danwatch sporet til møbler i danske Ikea-butikker, for eksempel dukkehuse. Det udstiller et problem, siger Vibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk: »Både FSC og Ikea er blevet ført bag lyset, og det er hverken Ikea eller forbrugerne tjent med«, siger hun.

Ikea er ærgerlig over sagen, siger Ulf Johansson fra Ikea: Møbelkæmpen har i juni midlertidigt besluttet at være ekstra forsigtig med træ fra for eksempel Sibirien. Og organisationen bag FSC-mærket har igangsat en undersøgelse.Nyt værktøj viser hvidevarers livstidsudgift

Sidste uge beskrev jeg her i nyhedsbrevet, hvordan møbelbranchen er langt med et klimamærke, der kan vise hver enkelt vares CO2-udslip. Nu er noget tilsvarende ved at ske for hårde hvidevarer: Et nyt værktøj gør det muligt at få oplyst og sammenligne udgifterne til at bruge et elapparat i hele dets levetid, inklusive el og vand i hele levetiden. Det er relevant i klimasammenhæng, for pludselig kan den dyre vaskemaskine, der holder længere og har lavere energiaftryk undervejs, se mere tillokkende ud. Du kan læse om det nye værktøj her.


Tak for at læse med. Hvis du har lyst til mere, har jeg nedenfor lagt nogle flere artikler og debatindlæg om klima og grøn omstilling, for eksempel om tyske unge, der flytter op i trækronerne for at kæmpe mod kul. God læsning – vi er tilbage næste uge.