0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
I øjeblikket er coronaudbruddet i hovedstadsregionen ikke under kontrol. Der er ellers grund til at være på vagt over for sygdommen, også selv om man er et ungt og raskt menneske.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Også unge kan rammes hårdt - rigtigt hårdt - af coronaen

Senfølger hos smittede kan være alvorlige. Sygdommen vil kunne ses på verdensøkonomien i 100 år. En vaccineafprøvning er standset. Og i hovedstaden er der lange test-ventetider.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

De fleste ved antageligvis, at corona især kan være risikabel for ældre og kronisk syge.

Men unge er jo usårlige, ikke sandt?

Problemet er, at den opfattelse slet ikke holder. Seruminstituttet advarer ifølge Politiken de unge om, at de også kan blive ramt hårdt af den lumske virus. Den kan ramme alle organer i kroppen, forklarer afdelingschef Tyra Grove Krause: »Nogle får længere og vedvarende symptomer fra forskellige organsystemer. Så længe vi ikke ved nok om senfølger, er det endnu et argument for at holde smitten nede på det lavest mulige niveau«.

En af dem, der er slemt medtaget er 22-årige Vicky Nyskjold. Hun var i god form og passede af hensyn til sin hjerteopererede far på, da virussen nåede Danmark. Alligevel blev hun ramt.

I dag har hun dagligt kraftig hovedpine, hun er svimmel og konstant meget træt. Det er svært for hende at gå op ad trappen til boligen på 3. sal.

Hendes råd til vennerne er helt klart: »Jeg fortæller til alle i min omgangskreds, at det ikke kun er gamle mennesker, som kan blive meget syge af det her, og så håber jeg, at de fortæller det til deres omgangskreds. Så længe vi ikke har en vaccine, er det en farlig virus«, siger hun.

Hun er ramt af de senfølger, coronaen kan medføre. De kan ifølge avisen ramme op mod ti procent af de smittede - flere, hvis sygdommen er så hård, at den fører til indlæggelse.

Vickys tilfælde bør mange til eftertanke, viser de seneste smittetal fra Statens Serum Institut, der konstaterer, at hver fjerde nysmittede er mellem 20 og 29 år.

Hovedstadsregionen er i øjeblikket ramt af et coronaudbrud, der kan løbe løbsk. Det har fået en række arbejdspladser til at sende administrativt personale hjem, mens bl.a. barer har fået indskrænket deres åbningstider og forsamlingsforbuddet begynder ved 50 deltagere.

Vil du følge udviklingen, så har Politiken en livedækning af coronakrisen.


Coronakrisens følger vil kunne ses rigtigt længe

Resten af århundredet vil coronakrisens følger kunne ses på bruttonationalprodukterne for alle verdens lande, blandt andet som et resultat af skolelukninger med deraf følgende læringstab. Det vurderer OECD, der i en rapport har set, hvad coronakrisen betyder for uddannelserne. Den har især ramt de mest marginaliserede, »der ikke har adgang til digitale løsninger eller ikke har motivationen for at lære på egen hånd«, fremgår det ifølge Jyllands-Posten.


Forsøg med en coronavaccine indstilles

Det store medicinalfirma AstraZeneca var egentlig i gang med fremskredne forsøg med en vaccine mod virussen, men de indstilles nu. Årsagen er, at der er fundet mulige bivirkninger hos en forsøgsperson, skriver Ritzau. Vedkommende ventes at komme sig, men problemet får selskabet til at indstille forsøgene indtil videre. Vaccinen er udviklet i samarbejde med Oxforduniversitetet og et af ni, der er nået frem til de afsluttende fase 3-forsøg.


Hovedstadens coronaudbrud giver testtravlhed

Egentlig skulle langt de fleste kunne få en testtid inden for et døgn, hvis der opstår mistanke om, at de kan være ramt af corona. Men den ventetid er nu betydeligt længere - op mod fire døgn, skriver Jyllands-Posten. Da avisen prøvede at booke tider i hovedstadsområdet tirsdag eftermiddag, var der først pladser lørdag formiddag. Det undrer en immunologi-ekspert, professor Jan Pravsgaard Christensen, der fremhæver, at man i et stykke tid har kunnet se stigende smittetal i hovedstadsområdet: »Så det havde ikke været den store videnskab at regne ud, at man nok ville få brug for et telt eller to mere«.


Svært at undgå myldretiden

Myndighederne anbefaler, at man undgår trængsel - også i den kollektive trafik, hvor man i forvejen skal bære mundbind som bruger. Men det er svært at efterleve. Der er arbejdstider at passe, lyder forklaringen ifølge Jyllands-Posten. »Jeg kan ikke undgå det på grund af mit arbejde, men jeg kan da godt se det fornuftige i, at vi skal tilpasse os«, siger en pendler, Jørgen Villum Pedersen. »Jeg tænker på, om jeg kan tage den offentlige transport uden for myldretiden, men det er svært at gøre, når man skal møde på et bestemt tidspunkt om morgenen«, tilføjer en anden, Magnus Pedersen.


Hvorfor er det så svært at komme af med benzinslugerne?

Mandag fremlagde en kommission fire forslag til, hvordan man skubber danskerne ind bag rattet i en el-bil. Nu skal politikerne finde ud af, hvad de vil. Men tør de gøre det, der skal til? Og hvorfor er det så svært at komme af med benzinslugerne?Hør dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’.


Onsdagens dagsorden:

  • Retten i Næstved ventes at afslutte nævningesagen mod to mænd, der er tiltalt for at myrde to ofre og efterfølgende have stukket deres hjem i Ruds Vedby og Vemmelev i brand.
  • Østre Landsret behandler 09.30 ankesagen mod 13 mænd, der er tiltalt for et groft overfald i en frisørsalon på Nørrebro for to år siden. Årsagen var et opgør i banden Brothas.
  • Rolling Stones - dem med pigtrådsmusikken - åbner en butik med souvenirdimser i Carnaby Street i London.
  • Donald Trump deltager i et vælgermøde i North Carolina.
  • En domstol i Hongkong indleder en retssag mod 27 personer, der afholdt ’ulovlig mødeaktivitet’ under sidste efterårs demokratiaktioner.


Årsdage:

  • 1000: Under Slaget ved Svold, som menes at være ved Helsingborg, overvinder danske Svend Tveskæg og svenske Oluf Skötkonung den norske konge Olav Tryggvason. Dermed fik Danmark igen indflydelse i Norge.
  • 1850: I USA bliver Californien den 31. stat.
  • 2005: Nato godkender omfattende humanitær hjælp til USA, efter orkanen Katrina ramte det sydøstlige USA hårdt i slutningen af august. USA havde fem dage forinden bedt om forsvarsalliancens hjælp.

SÆREGEN KRIMISAG:


NØRREBROBALLADE:


FRA ARKIVET:


Annonce

Annonce

Podcasts