0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Første OK-aftale er på plads - fagbevægelsen er splittet

Musketereden er endeligt brudt sammen, efter at FOA, 3F, HK, Socialpædagogerne og Dansk Socialrådgiverforening indgik aftale med regionerne i nat. Resten af fagbevægelsen gik frustreret hjem. Ærgerligt, at Dennis Kristensen går solo, lyder meldingen fra den øvrige fagbevægelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

FOA-formand Dennis Kristensen er glad for den aftale, som en række LO-forbund har indgået med regionerne, mens andre dele af fagbevægelsen er skuffede (arkivfoto)

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter forhandlinger der efterhånden kun kan beskrives som langstrakte, er proppen endelig røget af ketchupflasken.

LO-forbundene FOA, 3F, HK Kommunal, Socialpædagogerne og Dansk Metal har indgået et forlig med Danske Regioner på vegne af deres medlemmer i regionerne. Mens også FTF-fagforeningen Dansk Socialrådgiverforening er gået med på aftalen, selvom resten af forbundet står uden for.

»Vi har indgået et godt forlig, som vi er tilfredse med og som opfylder de hovedkrav, som vi gik ind i forhandlingerne med«, siger Dennis Kristensen, FOA-formand til tv2 News.

Chefforhandler regionerne, Anders Kühnau, uddyber  i en pressemeddelelse:

»Jeg er meget tilfreds med, at vi har forhandlet aftalen på plads. Vi sikrer en mærkbar lønstigning for de medarbejdere, der er omfattet af aftalen, ro om spisepausen, en række forbedrede barselsvilkår samt en ny ferieaftale. Medarbejderne i regionerne knokler, og det vil vi meget gerne anerkende med forbedrede vilkår«, skriver Anders Kühnau.

Spisepause løst

Aftalen indeholder en lønramme på 8,1 procent over tre år, og en reguleringsordning, der ikke længere indeholder det såkaldt privatlønsværn, men sikrer en tilnærmelsesvis parallel lønudvikling med det private arbejdsmarked. Derudover har de fået indskrevet det, de selv kalder en betryggelse af spisepausen, som flere beskriver som en hensigtserklæring, der henviser til, at de ansatte skal stå til rådighed under frokosten.

Aftalen omfatter cirka 40.000 ud af 120.000 ansatte i regionerne. Hvor FOA blandet andet organiserer 18.000 sygehusportører og social og sundhedsassistenter på hospitalerne.

3Fs offentlige gruppe i regionerne organiserer 4.221 ansatte, der primært arbejder som rengøringsassistenter på landets hospitaler.

HK Kommunal organiserer cirka 15.000 medlemmer på det regionale område, der arbejder som lægesekretærer, administrative medarbejdere, tandklinikassistenter samt laboratoriepersonale og IT-medarbejdere.

Konfliktvarslerne omfatter dog over 80.000 ansatte i regionerne, hvor der stadig mangler en aftale for lægerne og sygeplejerskerne. Du kan se den fulde liste over de konfliktramte arbejdspladser i regionerne her.

Det sker, fordi hverken FTF, der især organiserer sygeplejersker, eller AC-gruppen, der organiserer lægerne, ville skrive under på aftalen.