Det kommende huseftersyn omfatter ikke kloaktjek, og derfor skal huskøbere selv sørge for at sikre sig mod overraskelser, der kan løbe op i kæmpe beløb. Her er det kloakmester Thomas Hansen, der undersøger en kloak.
Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Det kommende huseftersyn omfatter ikke kloaktjek, og derfor skal huskøbere selv sørge for at sikre sig mod overraskelser, der kan løbe op i kæmpe beløb. Her er det kloakmester Thomas Hansen, der undersøger en kloak.

Bolig

Manglende kloak-tjek ved huskøb kan betyde ruin

Huskøbere må selv gardere sig. Ny lov om huseftersyn omfatter ikke kloakker.

Bolig

En ny lov om huseftersyn er lige på trapperne med bedre kontrol af el-installationer og fugt, men et lovpligtigt kloakeftersyn er ikke blandt ændringerne.

Det ærgrer kloaksektionen i Dansk Byggeri, for det kan i sidste ende koste dyrt for mange nybagte husejere, skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Formand Jørn Berner Pedersen mener, at det burde være en selvfølge, at kloakkerne skulle tjekkes ved ejerskifte, da forsinkede opdagelser af gamle kloakskader har dramatiske konsekvenser for nybagte husejere, og også for samfundet.

Skader på op til 100.000 kroner Skader på kloakken mellem huset i den offentlige del ude i vejen kan i værste fald koste 100.000 kroner at udbedre. LÆS ARTIKEL

»Både som kloakmester og som taksator for forsikringsselskaberne har jeg mødt mange husejere, som efter, at de har købt et hus, pludselig opdager alvorlige kloakskader, som forsikringsselskaberne ikke vil betale, og som de ikke selv har råd til at betale. Det burde der gøres noget for at ændre, og her er det oplagt at få kloaktjekket ind i huseftersynet«, siger Jørn Berner Pedersen til Licitationen.

Urealistisk

Men et obligatorisk kloaktjek i forbindelse med huseftersynsordningen er ikke en realistisk mulighed, siger formanden for Parcelhusejernes Landsforening, Allan Malskær til Tjek.dk.

Han peger blandt andet på, at kommissionen bag den kommende huseftersynsordning har diskuteret spørgsmålet indgående og afviost at tage kloakken med i ordningen.

»Det ville koste måske 4-5.000 kroner og ville være alt for kostbart, især når man tænker på, at huseftersynsordningen er frivillig«, sige Allan Malskær.

LÆS OGSÅ

Han er enig med Jørn Berner Pedersen i, at det ofte sker, at en ny husejer efter et stykke tid opdager en skade i kloaksystemet, og da vedkommende efterfølgende prøver at få skaden dækket af sit forsikringsselskab, viser det sig, at skaden er af ældre oprindelse fra den forrige ejers tid.

Og ifølge Jørn Berner Pedersen render husejerne i langt de fleste tilfælde panden mod muren, hvis de vil have et tidligere forsikringsselskab eller ejer til at dække omkostninger.

»Men mit bedste råd til huskøberne er at sørge for at sikre sig selv. Især som markedet er nu, bør man sige til sælger, at man vil have kloakken undersøgt, før man skriver slutsedlen under. Man kan også lade sin advokat tage det forbehold, at handelen skal gå tilbage, hvis der er skader på kloakken eller at sælger skal betale. Man kan jo aftale hvad som helst, men lige nu i købers marked er der flere muligheder«, siger Allan Malskær.

Det kan i følge Allan Malskær være svært at forsikre sig ud af problemet selv med en forsikring mod skjulte rørskader. Selv med en sådan forsikring vil mange forsikringsselskaber ikke erstatte skaden, hvis kloakken er af ældre dato.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce