Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rekorden i SU-gæld er 650.000 kroner

Gældsbyrden gør det svært at købe hus og få familielivet til at fungere, advarer ekspert.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Danmark er kendt som et af de lande i verden, hvor de studerende har det allerbedst. Uddannelserne er gratis, og de studerende, der er flyttet hjemmefra, får en studiestøtte (SU) på 5.662 kroner om måneden.

Alligevel er det lykkedes for én studerende at oparbejde en SU-gæld på 650.000 kroner, oplyser Statens Administration, der varetager opkrævningen af danskernes studiegæld.

LÆS OGSÅ

SU-gæld i hundredetusindkroners klassen er dog slet ikke nogen sjælenhed.

Tager man både dem med en færdiggjort uddannelse og dem, som stadig har hovedet i bøgerne, har 18.017 i dag en gæld på mere 200.000 kroner, heraf har 8.104 en gæld på over 250.000 kroner.

For en akademiker med en SU-gæld på 250.000 kroner vil det tage over 10 år at tilbagebetale gælden, hvis vedkommende betaler 2.000 kroner af om måneden.

SU-gælden vokser og vokser
Endnu værre er det, at antallet af studerende med en SU-gæld på flere hundredetusindekroner er i vild vækst.

Kigger man alene på dem, som har færdiggjort deres uddannelse, er der på mindre end ti år sket en femdobling i antallet af personer med en SU-gæld på 250.000 kroner eller mere, så antallet i dag er 5.889. I 2003 var det blot 1.217, fremgår det af tal fra Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte.
LÆS OGSÅ


Samtidig kommer der flere og flere med en betydelig gæld, som ikke engang har afsluttet deres uddannelse, fortæller formand for SU-rådet Per Christian Andersen.

»I SU-rådet har vi flere gange drøftet, hvad vi skal gøre med den her gruppe af unge. Vi synes ikke, at gældsrådgivning er uddannelsesinstitutionernes bord, men nu vil vi tage det op med ministeren«, siger Per Christian Andersen.

Han karakteriserer de unge som svømmende rundt i uddannelsessystemet uden overblik over, hvad de egentlig har gang i.

Ikke råd til mad
Det er dog ikke kun unge uden retning i livet, som ender i gældsfængsler med stadig tykkere tremmer.

Dykker man ned i tallene, kan man se, at der i 2011 kom 1.813 nye til gruppen af personer med en SU-gæld på mere end 250.000 kroner. Af disse havde langt hovedparten – cirka 70 procent – afsluttet en videregående uddannelse.

Når det overhovedet er muligt at oparbejde så stor en gæld, hænger det sammen med, at studerende kan tage et månedligt SU-lån på 2.897 kroner under både ungdomsuddannelserne og på de videregående uddannelser.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden