0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Henrik Dahl: »Strukturel racisme er en slags konspirationsteori«

Ugens gæst i Bogfolk er politiker Henrik Dahl. Han er aktuel med bogen ’Den sociale konstruktion af virkeligheden - forurettelse og antiliberalisme i det 21. århundrede’.

Joachim Ladefoged
Foto: Joachim Ladefoged
Bogfolk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bogfolk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bogfolk

Henrik Dahl: »Strukturel racisme er en slags konspirationsteori«
Henrik Dahl: »Strukturel racisme er en slags konspirationsteori«

Henter…

Henrik Dahl, medlem af Folketinget for Liberal Alliance, er aktuel med en kritisk bog om identitetspolitik. Dahl kommenterer jævnligt på verden ved hjælp af de sociologiske briller, hans uddannelse har udstyret ham med, og det gør han også i ’Den sociale konstruktion af virkeligheden’.

Hans nyklassiker ’Hvis din nabo var en bil’ fra 1997 handlede om den identitet, man kan købe sig til, og den form for identitet, har Dahl ikke noget imod.

Helt anderledes er det med den sekteriske identitetspolitik, som er kommet til Europa fra USA, og som efter Dahls mening truer den frie, fornuftsbaserede kultur, hvis ikke vi siger fra i tide.

I dagens udgave af Bogfolk taler jeg med Dahl om hans bog, og han lægger ikke fingrene imellem.

Det gælder for eksempel det, han kalder ’forurettelsesstudier’. Det er ifølge Dahl »en universitetsuddannelse, der er båret af krænkelse over et bestemt emne. Det kan være tykhed, hvidhed, seksuelle minoriteter«.

Han frygter, at venstrefløjen slipper sit frisind for i stedet for at blive krænkelsesorienterede ad absurdum. I den forbindelse bruger han udtrykket ’elendighedsfryd’, som jeg bad ham definere: »Det er sådan en glæde, man engang imellem kan se i dagbladet Information over, at det heldigvis går skidt, og det hænger samme med, at arbejderklassen generelt har været en stor skuffelse for venstrefløjen«.

Henrik Dahl er også skeptisk over for moderne kønsforskning, fordi »den har indført en form for tabu inden for biologi«, og med hensyn til strukturel racisme afviser han, at den slags findes i Danmark.

»Strukturel racisme er en slags konspirationsteori«, siger Liberal Alliances MF: »Når man siger ’strukturel’, så opløser man mennesket, for så putter man bare alle mennesker af en farve ned i den samme kategori, og det er på alle mulige måder forkert«.

Mange af de problemer identitetskæmperne peger på, kan Dahl godt se, men grundlæggende opfatter han deres syn på verden og deres krav som »forkerte svar« på »relevante problemer«.

Du kan høre hele samtale i playeren foroven.


Læs mere:

Annonce

Læs mere