Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lone Theils
Foto: Lone Theils

Seriøst. Det gælder om at holde sig på den rigtige side af sikkerhedslinjen, når kampbrølene gjalder gennem York, og vikinger gør, hvad de er bedst til: hærge, kæmpe og plyndre.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vikingerne kommer: Skræk og rædsel breder sig i idylliske York

En tur til York er en tidsrejse tilbage til ærketraditionelle England, hvor du kan komme i kontakt med danskernes rødder.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Vikinger! Vikinger!«.

Råbet gjalder i de smalle gader i York. Invasionen er en kendsgerning. De kommer i fuld kampuniform.

Med sværd og skjolde myldrer de inden for bymurene med viltert skæg, uredt hår og mord i øjnene under de skinnende hjelme.

Havde optrinnet foregået for lidt over 1.000 år siden, ville råbene have spredt skræk og rædsel.

Bønder ville have forsøgt at grave deres skatte ned i haven, og kvinder ville have taget benene på nakken og være flygtet op i Yorkshires bakkede landskab af frygt for voldtægt, plyndring og almen hærgen.

Tag ud af London og få fem anderledes oplevelser

Men i den nordengelske by York anno moderne er paraden en kilde til fest for de mange indbyggere og turister, der er strømmet til byen for at tage del i den årlige Jorvik Vikingefestival, hvor byen i en uge svælger i alt, hvad der har med vikinger at gøre.

Dansk indflydelse

Her opføres vikingeslag, der bliver levendegjort af vikingeentusiaster, der kommer tilrejsende fra hele landet i deres egne møjsommeligt samlede kostumer.

Her er marked, hvor man for en god pris kan sikre sig helt essentielt vikingeudstyr som drikkehorn, benterninger, brocher, ulveskind og halskæder med torshammere, våben og skjolde.

Foruden de drabelige krigere er gaderne stoppet med almindelige handelsfolk og andre godtfolk som byens kloge kone, der blander eliksirer, som kan kurere alt fra en uvorn husbond til ondt i knæet og gøre krigere uovervindelige. Hun har magiske kræfter til at forvandle sig til dyr og kan kaste forbandelser over selv den mest frygtindgydende vikingehøvding.Det er ikke bare i byens gader, men faktisk også på gadeskiltene, at man kan mærke den danske indflydelse, der tog sin begyndelse, da de første vikingeskibe tog rejsen op ad floden Ouse i 866 og under Ivar den Benløses lederskab tilranede sig kontrollen over den saksiske bosættelse Eoforwick og omdøbte stedet til Jorvik.

De smalle gader i den indre by hedder ikke noget med street, men i stedet Stonegate og Petergate, der slutter på gate, som i gade.

De lugter lidt af prut

På andre tidspunkter er der stadig masser af muligheder for at komme i kontakt med de historiske rødder som dansker. På Jorvik Viking Centre kan man danne sig et overblik over de mange arkæologiske fund af vikingeskatte i og omkring York.

Udgravningerne omkring Coppergate begyndte i 1970’erne og fortsatte i 11 år, indtil de britiske arkæologer havde afdækket, hvad der er et af de mest omfattende vikingefund i en generation.For de videnskabeligt interesserede er der en genskabelse af, hvordan man rekonstruerer en vikings liv og død ud fra et skelet, en retsmediciner i tv-serien ’CSI’ værdig.

Her er kort, der viser vikingernes fremfærd, og små modeller, der viser, hvordan byen York var skruet sammen, mens det var danskerne, der bestemte i en stor del af det, der i dag er Storbritannien.

Men kan også tage en rundfart i Coppergate, Koppemagernes gade, hvor arkæologer i et millionprojekt har forsøgt at genskabe stemningen fra vikingebyen York ved hjælp af deres viden fra de udgravninger, der igennem en årrække bragte omkring 20.000 genstande til veje og dermed gav masser af brikker til puslespillet om, hvordan vikingerne boede og levede med hinanden i det nordlige England for mere end 1.000 år siden.Her er en smed, der knokler med at reparere økser, en slagter, der slås med skadedyr i form af rotter, fiskehandlere og møntslagere.

Atmosfæren understreges af lyden af oldnordisk tungemål og lugte, der ifølge vikingecenteret er en nøje udvalgt blanding, der skal reflektere, hvordan det faktisk lugtede på Erik Blodøkses tid.

Blandingen består angiveligt af blandt andet æbler, varmt stål og menneskelige prutter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden