Et dansk pas er guld værd, hvis man er rejselysten og gerne vil opleve verden uden for mange bureaukratiske problemer.
Foto: Jens Dresling

Et dansk pas er guld værd, hvis man er rejselysten og gerne vil opleve verden uden for mange bureaukratiske problemer.

Rejser

Se de ni nye destinationer: Dansk pas giver visumfri adgang til 187 lande og regioner

Selv om Danmark har fået yderligere 9 destinationer på sin liste i 2019, er vi rykket fra tredje- til fjerdepladsen.

Rejser

Med et rødbedefarvet dansk pas kan man i 2019 besøge ikke færre end 187 destinationer uden at skulle søge om visum. Det er en fremgang på 9 i forhold til 2018, da danske pas gav adgang til 178 lande og regioner.

Selv om vi nu kan besøge yderligere 9 lande og territorier uden at skulle igennem den ofte besværlige og kostbare proces med at søge om visum eller kan få det ved ankomsten, er Danmark alligevel rykket ned fra en tredjeplads til en fjerdeplads over lande, som har de bedste pas.

Danmark deler fjerdepladsen med Finland, Italien og Sverige, mens Japan igen topper med visumfri adgang til 190 destinationer.

Paslisten udarbejdes årligt af det internationale advokatfirma Henley & Partners, som har specialiseret sig i internationale flytninger og statsborgerskabsspørgsmål.

Undersøgelsen er baseret på data fra Den Internationale Luftfartsorganisation, International Air Transport Association (Iata).

Kineserne kan nu rejse til 74 lande uden at skulle søge om visum. Her står en kinesisk turister med masser af kufferter på gaden i Bangkok.
Foto: Romeo Gacad/Ritzau Scanpix/AFP

Kineserne kan nu rejse til 74 lande uden at skulle søge om visum. Her står en kinesisk turister med masser af kufferter på gaden i Bangkok.

Sarah Nicklin fra Henley & Partners kontor i Cape Town, Sydafrika, oplyser, at Danmarks fremgang især skyldes, at man har tilføjet listen otte destinationer, så antallet af lande og territorier i databasen er steget fra 219 til 227.

Derfor har Danmark og mange andre lande fået følgende destinationer på deres pasliste: Andorra, Færøerne, Grønland, Liechtenstein, Monaco, de palæstinensiske selvstyreområder, San Marino og Vatikanet. Den niende destination er Benin i Vestafrika, som i marts gjorde det muligt for danskere at få visum ved ankomsten.

Asiatisk fremgang

Især asiatiske lande stormer op ad listen. I 2018 måtte Japan dele førstepladsen med Singapore med 189 lande på hver sin pasliste, men siden har japanerne indgået en aftale med Myanmar og slår derved rivalerne fra Singapore med et enkelt land.

Singapore må ovenikøbet dele andenpladsen med Sydkorea, som har fået yderligere 11 lande på sin visumliste og skubbet Tyskland ned på tredjepladsen.

Kineserne fortsætter langsomt og stabilt deres fremgang. I 2017 lå Kina på en 85.-plads med visumfri adgang til kun 51 destinationer, mens kineserne i 2019 er rykket op på en 69.-plads og nu kan rejse til 74 lande uden at skulle søge om visum.

Storbritannien og USA fortsætter rutsjeturen ned ad listen. I 2015 lå de helt i top, men er nu havnet på en sjetteplads, som de deler med fire andre lande med adgang til 186 lande.

Helt i bunden ligger Afghanistan og Irak, hvis indbyggere kun kan rejse visumfrit til 30 lande. The Henley Passport Index har eksisteret i 14 år, og afghanere og irakere har stort set ligget i bunden i alle årene. De har følgeskab af andre krigs- og borgerkrigsramte lande som Syrien og Yemen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce