Togtransport i Europa er en voksende rejseform i de her år. Her er det banegården i centrum af Amsterdam.
Foto: Sune Højrup Bencke

Togtransport i Europa er en voksende rejseform i de her år. Her er det banegården i centrum af Amsterdam.

Rejser

Mens vi venter på Momondo for togrejser: Her er 7 vigtige tips til ferien på skinner

Interessen for at tage toget på ferie er voksende. Men hvordan med billetter? Hvor kan man søge på afgange, og hvorfor findes der ikke en fælles søgemaskine? Politikens rejsemedarbejder Sune Højrup Bencke gør dig klogere på planlægningen af din næste togrejse.

Rejser

Jeg vil ikke lyve for jer og påstå, at en booking af en togrejse er lige så nem og ligetil som booking af en flyrejse.

For der findes (endnu) ikke et Momondo/Travelmarket/Expedia for togrejser. Et sted, hvor hele baduljen af togselskaber, ruter, afgange og priser er samlet.

Det er nemlig ret kompliceret med togrejser på tværs af lande og nationale selskaber, som system- og prismæssigt ikke taler sammen, forklarer Ole Stouby, der er direktør for Travelmarket.dk, der sammenligner priser på rejser.

»Der findes søgemaskiner, som viser tider og forbindelser på tværs af flere lande, men togbilletterne skal bookes ad flere omgange hos forskellige togselskaber«, siger Ole Stouby.

Momondo, den mest velkendte fly- og hotelsøgemaskine herhjemme, lurepasser også på togrejser, lyder det fra pr-manager Lasse Skole Hansen.

»Vi kigger løbende på at optimere vores produkt efter brugernes behov, men vi kan ikke umiddelbart sige, om vi vil inkludere andre transportformer som tog eller bus fremover«.

Interrail og pladsbilletter

Mens vi venter, er der syv vigtige steder, du kan hente information om alt det, du har brug for at vide. Det eneste, det kræver, er tid og nysgerrighed. Det er i hvert fald denne rejseskribents erfaring efter at have gransket det europæiske togområde i løbet af det meste af 2018.

Først og fremmest bør du bruge 130 kroner (inklusive forsendelse) på at købe European Rail Timetables ’Rail Map of Europe’. Det er ren godnatlæsning for tognørder, skinnenetsfanatikere og stationsidioter som undertegnede. Gå også ind på de østrigske statsbaners hjemmeside, oebb.at, og tag et farveprint af deres nattogsrutekort. Begge giver et eminent overblik over togruter og nattogsruter i Europa.

Og så husk i øvrigt, at går dine rejseplaner i retning af flere destinationer og længere tid, ja, så er et interrailkort meget hurtigt en bedre løsning end almindelige billetter.

»Planlægger man at rejse mellem flere byer, tjener det sig hurtigt hjem at købe et interrailkort. Kortene kan man købe til et enkelt land eller til hele Europa – man skal blot være af sted (rejse med tog, red.) i fem dage eller mere. En voksen, der rejser på interrailkort, kan nøjagtig som herhjemme tage to børn under 12 år gratis med på rejsen«, siger underdirektør i DSB Aske Wieth-Knudsen og understreger, at der på nogle strækninger er krav om tilkøb af pladsbillet, som man skal huske at regne ind i sit budget.

Så er du ellers klar til afgang.

Seat61.com

Det er den engelske togkapacitet Mark Smith, der står bag togsitet Seat61.com. Her får du tips, information, anbefalinger og advarsler om rejsen på skinner over hele verden. Og først og fremmest viden, solid, gennemprøvet viden som information om ruter, priser, afgange. Billetterne kan du dog ikke købe, men Mark Smith sender dig gerne videre til de respektive statsbaners hjemmesider. I øvrigt hedder hjemmesiden Seat61.com, fordi det er det sæde, Mark Smith altid sidder på, når han kører på Eurostars 1. klasse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Facebookgruppen Togrejser

Hvem har erfaring med nattog i Bulgarien? Nogen, der kender udbuddet af jernbanerestauranter på stationen i Basel? Hvem har gode tips til interrail med børn i Spanien? Er ruten fra Slavonski Samac i Kroatien og ned til Sarajevo i Bosnien-Hercegovina stadig lukket? Ingen spørgsmål er for dumme eller nørdede i den hastigt voksende danske facebookgruppe Togrejser, hvor medlemmerne er mere end villige til at øse ud af deres skinneerfaringer og opsparede viden om togferie. Et glimrende sted at indhente den indledende information.

Interrail.eu

Hjemmesiden for, ikke overraskende, interrail. Her findes al den information, du behøver. Og lidt mere til. Oversigten over nattogsruter er god, oversigten over Europas smukke togstrækninger er en rar lille ekstrating, og hjemmesiden går også fint i dybden med de enkelte landes spornet, herunder hvilke muligheder der er for transnationale togruter.

Railplanner

Appen, som interrailbrugerne benytter sig af. Giver et glimrende udførligt overblik over de fleste tænkelige togrejser i Europa. Her får du information om afgange, togskift og nattog. Et virkelig godt værktøj og et fint supplement til de to nedenstående søgemaskiner. Virker også offline, og det er ikke helt dårligt tænkt, hvis man har brug for overblik på en afsidesliggende station i det sydlige Polen, hvor internettet flimrer.

Bahn.de

De tyske statsbaner, Deutche Bahns, søge- og bookingsystem. Nok det bedste sted at lede efter togafgange i det meste af Europa. For her kan du købe billetter til set alle byer i Europa, også selv om du ikke rejser igennem den tyske togkorridor. Husk også at downloade appen DB Navigator, så du kan bruge Deutsche Bahns ekspertise på din mobil. Fungerer til både iPhone og Android.

Oebb.at

De østrigske statsbaners søge- og bookingsystem. Det seneste par år har ÖBB satset ret markant på at være Europas førende inden for nattogskørsel. Selskabet tror simpelthen på en fremtid for nattog som alternativ til visse flyruter, så det er værd at bruge en del tid på at undersøge deres nattogsprodukt. Ligesom Bahn.de er også Oebb.at et rigtig godt sted at tjekke togafgange over det meste af Europa og stedet at købe billetter. Husk også at downloade appen ÖBB. Fungerer til både iPhone og Android.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Togrejse.dk

»Vi kan ordne togrejser inden for Europa og Rusland på under en time«. Sådan lyder den friske parole fra specialisterne i Togrejse.dk, der holder til i Thisted, og som ikke er et rejsebureau, men et dansk såkaldt generalagentur for de tyske, svenske, franske og belgiske statsbaner, og dermed har de fingrene godt nede i 75 procent af det europæiske jernbanenet. Hvis du synes, at det er uoverskueligt og usikkert at gennemprygle ovenstående apps, hjemmesider og facebookgruppe for alskens information og endelige billetkøb, er togrejse.dk et godt bud på en løsning.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce