Har du styr på alt det praktiske, inden du rammer pisterne?

Har du styr på alt det praktiske, inden du rammer pisterne?

Rejser

Er du på vej på skiferie? Her er 10 ting, du skal huske

Vinterferien banker på og betyder for mange familier en tur på ski. Men har du styr på rejseforsikringen, skihjelmen og det blå sygesikringskort?

Rejser

Husk det blå sygesikringskort

Det kan blive en dyr affære, hvis man kommer til skade under skiferien og har glemt sit blå EU-sygesikringskort. Styrelsen for Patientsikkerhed råder folk til at have sygesikringskortet med sig ude på pisterne. Går skiferien til Skandinavien, er det gule sygesikringskort fint, men til Alperne skal det blå medbringes.

I 2019 udløber to millioner blå sygesikringskort, så tjek udløbsdatoen hjemmefra.

Kommer man til skade på skiferien uden at have et sygesikringskort med, risikerer man selv at skulle betale for behandlingen på stedet.

Hvert år kommer omkring 700 danskere til skade på skiferien ifølge SOS international.

Gør bilen klar

Bilen skal være i god form inden skiferien. Tjek lygter, batteri, dæktryk, viskerblade og medbring evt. ekstra motorolie og sprinklervæske. Vinterdæk vil næsten altid være en nødvendighed, hvis du skal til et skisportssted. Du kan også møde krav om, at du skal bruge snekæder.

Husk mærkaterne til bilferien

I nogle af de lande, som danskerne kører igennem på bilferien, er det vigtigt at have en mærkat for at kunne køre lovligt på motorveje og motortrafikveje. Det gælder blandt andet følgende:

 • Schweiz: Alle køretøjer skal benytte motorvejsmærkat for at køre på motor- og motortrafikveje. Der findes kun en type mærkat, som gælder i 14 måneder. Pris: 272 kroner.
 • Østrig: Biler og motorcykler skal have en mærkat, som sælges i to udgaver: 10 dage og 2 måneders gyldighed. Pris: 69/201 kroner.
 • Tjekkiet: Mærkat med varighed på 10 dage eller en måned. Pris: 96/135 kroner.

Desuden kan der i mange europæiske lande være vejafgifter f.eks. i Frankrig, Holland, Italien, Norge og Sverige.

Træn inden skiferien

En ny undersøgelse fra Kantar Gallup viser, at 33 procent af danskere på skiferie kommer til skade. Nogle af skaderne kan undgås, hvis man træner op inden skituren.

Rådet lyder, at træningen skal starte 1-3 måneder før afrejse. Træn dine ben, baller og core. Og så skal du lægge roligt ud, når du rammer pisterne den første dag.

Glem ikke rejseforsikringen

Vi ved godt allesammen, at det er smart at have tegnet en rejseforsikring inden skiferien. Alligevel rejser 26 procent af danskerne af sted uden.

Sker der skader på pisterne, kan det blive dyrt, hvis du skal forbi et privathospital eller transporteres hjem med ambulancefly.

Husk, at det blå sygesikringskort ikke dækker disse omkostninger.

Pas på hovedet

Kun 51 procent af danskerne husker skihjelmen, når der bliver pakket til skiferien. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Tryg.

I nogle lande er det obligatorisk at køre med skihjelm. For eksempel har både Italien og Østrig indført påbud om, at børn under 15 år skal køre med hjelm.

Fra i år har skisportsstedet Hovden Alpinsenter i Norge som det første i landet også indført krav om, at besøgende kører med hjelm på pisterne.

Betal i lokal valuta

De fleste danskere oplever at blive tilbudt at afregne i lokal valuta i stedet for i danske kroner, når de enten hæver penge eller skal betale med kreditkort i en butik eller restaurant. Vælg altid lokal valuta.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis ikke du vælger den løsning, kan du risikere at det er den lokale banks, butikkens eller restaurantens vekselkurs, der bliver brugt. Og det er ifølge seniorøkonomen ofte en dyrere løsning.

Tips til nyttige apps

De kan være nyttige på rejser, de små kvadrater på din smartphoneskærm. Politiken anbefaler følgende:

 • Passenger Rights - få uddybet alle dine rettigheder (som beskrevet kort ovenfor)
 • iCurrency - hav styr på valutakurserne
 • CPH Airport - giver dig overblikket over Danmarks største lufthavn og opdateringer på dit fly
 • Google Maps - så finder du nemt rundt. En anden løsning er appen maps.me, hvor du gratis kan downloade kort, og dermed kan du navigere uden brug af data
 • Rejseklar - udenrigsministeriets app, hvor du kan tilmelde dig ’Danskerlisten’, så du kan blive kontaktet eller få vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig, hvis der opstår en alvorlig krise i det land, hvor du er

Hvis flyet er forsinket

Hvis I vælger at flyve på skiferien, så husk, at I har visse rettigheder, hvis flyet skulle blive forsinket.

Flyselskabet skal tilbyde dig gratis mad og drikke samt gratis telefonopkald, fax eller e-mail, når du er forsinket:

 • To timer eller mere for flyvninger, som er kortere end 1.500 km.
 • Tre timer eller mere for flyvninger, der er inden for EU og længere end 1.500 km.
 • Fire timer eller mere for flyvninger som er længere end 3.500 km og uden for EU.

Du kan også have ret til kompensation, hvis flyet er forsinket med mere end tre timer på følgende flyvninger:

 • Kortere end 1.500 km: 250 euro (cirka 1.860 kroner)
 • Inden for EU og længere end 1.500 km: 400 euro (2.980 kroner)
 • Længere end 3.500 km og uden for EU: 600 euro (4.470 kroner)

Man har ikke krav på kompensation, hvis forsinkelsen skyldes usædvanlige omstændigheder som f.eks. uvejr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis ferien går galt

Blev ferien slet ikke, som I forventede? Så husk, at der skal klages med det samme.

Ved flyaflysning eller flyforsinkelser: trafikstyrelsen.dk, hvis du har fløjet med et dansk flyselskab eller fra en dansk lufthavn, eller hvis ikke til forbrugereuropa.dk, der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvor du så skal klage.

Pakkerejser: Klag først til din rejsearrangør, dernæst til pakkerejseankenaevnet.dk, hvis ikke der er hul igennem.

I en tidligere version fremgik det, at der hvert år er omkring 5.000 danskere, der kommer til skade på skiferien. Det tal var ikke korrekt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce