0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I marts måned var der allerede enkelte personer, som bar mundbind i Københavns lufthavn. Nu bliver det alle, der skal det.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu skal du bære mundbind både i fly og lufthavne

Et sæt internationale retningslinjer for flyrejser, udsendt af det europæiske luftfartssikkerhedsagentur EASA, bliver nu implementeret i Danmark.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Fra den 15. juni skal rejsende, der kommer igennem en af de danske lufthavne bære mundbind.

Det er en del af et sæt nye retningslinjer fra det europæiske luftfartssikkerhedsagentur, EASA, der skal reducere risikoen for coronasmitte ved flyrejser. Retningslinjerne vil dog blive tilpasset danske forhold, så der f.eks. anbefales 1 meters afstand i lufthavne, hvor de internationale retningslinjer anbefaler en afstand på 1,5 meter.

»Luftfarten er international, så det er helt nødvendigt med internationalt gældende retningslinjer«, siger Michael Svane, der er direktør i Dansk Luftfart.

»Vi er meget tilfredse med, at der nu er enighed om enkle og pragmatiske regler, som kan skabe en tryg rejse for passagererne«.

Det er Dansk Luftfart, der de seneste uger har drøftet retningslinjerne fra EASA med de danske myndigheder.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) slår i en skriftlig kommentar fast, at han er glad for, at luftfartsbranchen står ved sit ansvar, da der blot er tale om anbefalinger fra EASA:

»Jeg synes, at det viser, at luftfartsbranchen gør, hvad de kan for at genoprette tilliden til luftfarten«, lyder det fra ministeren.

Ingen servering om bord

Også flyveturene vil blive helt anderledes, end før coronaen forandrede verden. Flypassagererne kan glemme alt om at nyde en gin og tonic, før de sætter tænderne i en saftig bøf, for der bliver ikke nogen servering.

Sådan lød det i de retningslinjer for flytransport, som EU udsendte 13. maj, som generelt skulle sikre, at der kommer gang i turistindustrien i Europa igen.

Retningslinjerne giver anvisninger på alle mulige former for transport både når det gælder fly, togtrafik, biler og skibsfart.

Følgende retningslinjer bør ifølge EU overholdes, når man benytter sig af fly som transportmiddel:

1 Alle passagerer fra seks år og opefter skal bære mundbind. Det gælder foreløbig indtil 31. august. Passagererne skal selv tage mundbind med til hele turen, og de skal skiftes efter tre timer i luften.

2 Alle fly bliver rengjort og desinficeret i henhold til nye rutiner, som er tilpasset den nuværende situation.

3 Nye boardingrutiner skal sikre bedst mulig afstand om bord. Passagerer bagerst i flyet boarder først, for at man undgår, at passagererne skal passere hinanden.

4 Alle ikke-essentielle løse genstande er fjernet fra kabinen. Det gælder for eksempel læsestof i sædelommen, puder, tæpper og bord.

5 Der bliver ingen servering af mad om bord for at reducere kontakten mellem passagerer og besætning. Man må godt selv tage mad og ikke-alkoholiske drikke med om bord.

6 Håndbagage er begrænset til et kolli, dvs. et styk bagage per passagerer.

7 Syge eller personer med symptomer på smitte må ikke rejse med fly og vil blive afvist ved boarding.

Det anbefales også sætte sig ind i destinationens restriktioner og myndighedernes rejseråd i det pågældende land. Mange andre lande kræver således også mundbind i lufthavne og ved benyttelse af offentlig transport. Derfor skal rejsende sørge for at have tilstrækkeligt med mundbind til hele turen og opholdet.

God håndhygiejne gentager sundhedsmyndighederne igen og igen. Derfor er det en god ide også at tage desinficerende håndrens med i håndbagagen.

Læs mere:

Annonce

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?