0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Anmelderrost forfatter om sin barndomsby: »Det var intimt, trygt og hyggeligt at vokse op i Grønland«

Iben Mondrup føler sig tæt forbundet med Grønland. Forfatteren til den anmelderroste ’Tabita’ fortæller her om sin lykkelige barndomstid i Nuuk.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Forfatter Iben Mondrups syvende roman ’Tabita’ udkom i januar i år. Hun er blandt andet blevet rost for sin evne til at udforske det dansk-grønlandske forhold i de bøger, hun skriver.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Forfatter Iben Mondrup kalder Grønland for sit hjemsted og barndomsland. Hun flyttede til Grønland fra Christianshavn i København som 3-årig. Først til Christianshåb (Qasigiannguit), så Godhavn (Qeqertarsuaq) og til sidst Nuuk, hvor familien flyttede til i 1981, da Iben Mondrup var 11 år. Derfor fylder Grønland også meget i hendes forfatterskab. Senest med ’Tabita’, der udkom i begyndelsen af 2020 til en byge af gode anmeldelser.


Hvad er dit bedste barndomsminde fra Nuuk?
»Det er følelsen af mørket og sneen. At læse en tegneserie i lyset fra en arkitektlampe eller lege under gadelygtens skær. Det var intimt, trygt og hyggeligt at vokse op i Grønland. Man var bundet til det sted, man boede, på en huleagtig måde. For mange voksne er den slags mørke forbundet med klaustrofobi, men sådan var det ikke at være barn i det. Der er mange danskere, der er rejst hjem, fordi de blev deprimerede af at være i Grønland, når det var mørkt. I Grønland er man god til at dyrke mørket. Man lever med de vilkår, der er. Om sommeren er der til gengæld lyst hele tiden. På den måde er det et sted med store udsving og mange kontraster«.

Hvad må man ikke gå glip af, når man besøger Nuuk?
»Man skal besøge den nærmeste bygd, Kapasillit, der ligger cirka 75 kilometer fra Nuuk. Det er en lille driftig by, hvor omkring 50 mennesker bor permanent og lever deres eget liv i et miniputlokalsamfund. Byen ligger ved en elv, som er en af de eneste i Vestgrønland, hvor man kan fange laks. Kapasillit betyder også ’Laksene’ på grønlandsk. Fra byen kan du vandre ind over en slette, til du kommer til isfjorden, hvor du møder indlandsisen. Der er så stille, at du kan høre isen knitre og knage. For hvert skridt du kommer nærmere vandet, bliver det koldere og koldere. Det er en meget speciel, nærmest sci-fi-agtig oplevelse. Det er næsten, som om du bevæger dig ind i en anden virkelighed. Det er en helt sublim naturoplevelse. Hvis du skal til Kapasillit, skal du have fat i nogen, der har en båd eller booke en organiseret turisttur«.

Hvad er dit hemmelige sted?
»Der er egentlig ikke så meget hemmeligt over det, men jeg kan godt lide Café Tamanut på Sømandshjemmet, der ligger i den store havn, hvor atlantskibene kommer ind. Det minder mest om en kantine med et stort åbent rum med langborde og lidt ukomfortable møbler. De serverer nogle store og meget gode kager til ingen penge, og det er et godt sted bare at sidde og lytte og observere. Der er mange lokale, der kommer her. Både de, der arbejder på fabrikkerne i nærheden, som kommer forbi i overalls og gummistøvler, og gæsterne på Sømandshjemmet«.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter