0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

Museumslandskabet er under forvandling fra opbevaring og udstilling af kulturarvsgenstande til kommercielt tænkende oplevelsescentre. Politiken har besøgt det nye prisbelønnede Tirpitz og det trængte Fiskeri- og Søfartsmuseum ikke langt derfra og fortæller historien om, hvordan museerne ruster sig til fremtiden.

Pressede museer er tvunget til at tænke nyt: I Blåvand knækkede de koden med Bjarke Ingels og en gammel nazibunker. I Esbjerg er de stadig i krise

Strømmen af offentlige kroner til landets museer tørrer ud. Derfor skal museerne tiltrække massevis af gæster, der kan skæppe i kassen. Konkurrencen er hård. I Blåvand slår det nyt kraftcentrum Tirpitz sekser efter sekser, mens det 50 år gamle Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg er slået hjem og nu satser på en plan til 300 mio. for at komme ind i gamet igen.

FOR ABONNENTER

Boom! En mine springer, så sandet ryger mange meter op i luften på en gulv til loft-stor video. Gæsterne fortrækker ikke en mine. Det sker, hver gang nogen træder på bestemte skjulte klinker i gulvet.

»Mads, træd lige der igen«, siger en lyshåret pige til sin storebror.

Mads går hen over gulvet, udløser minen, så eksplosionen brager ud i rummet. Han griner kækt til sin søster.

Et museumsbesøg i dag er ikke, hvad det har været. I stedet for tyssende kustoder med løftede øjenbryn møder du smilende værter, der forsøger at ramme 10 ud af 10 på din tilfredshedsskala.

Du behøver ikke indtage din flade madpakke i et trist kælderrum, du kan i stedet vælge smørstegte rødspættefileter og økologisk mikrobryg i en cafe, der selvfølgelig har glutenfri alternativer, hvis du er allergiker.

Og det betyder ikke noget, hvis du har glemt brillerne, for det er slut med plancher og lange tekster på væggene – i stedet ser du spektakulære 4D-film i kæmpe format, du hører øjenvidneskildringer via audioguides eller, ja, træder på en mine.

Vi er på Tirpitz i klitterne ved Blåvand, der på under to år har tiltrukket næsten en halv million gæster.

»Nu tjener vi penge, så museet løbende kan forny sig«, siger Claus Kjeld Jensen, direktør for Varde Museerne og dermed også Tirpitz.

Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

Et godt stykke ude i klitterne finder man en af de mest populære turistmål i Danmark: Tirpitz. Museet forventer 200.000 gæster i 2019.