0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Læserne tipper til sommerferien: Her finder du original L:Ron:Harald-grafitti

Læserne viser vej til deres favoritter i Syd- og Sønderjylland

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Gadesport for alle

I Haderslev finder du Streetdome, der er et gadesportsmekka for hele familien. Her kan man stå på skateboard, løbehjul, rulleskøjter og køre på bmx. Der er parkour, klatring og bouldering. Domen ligger på havnen, og det er en gammel kornsilo, der nu bliver brugt til klatring. Der er både inden- og udendørsfaciliteter, så de kan også bruges, når det regner. Og så er det ganske gratis.

Line Lind

Fortryllende soloplevelser i Hejlsminde

Helle Sandby
Læserfoto: Helle Sandby

Naturen er magisk og fortryllende, og særligt solopgange og ditto nedgange betager de fleste og gør Hejlsminde til noget unikt; her kan man nemlig opleve både solopgang og solnedgang ved vandet fra næsten samme spot. Ved solopgang fyldes himlen af de smukkeste farver over Lillebælt, og mindre end 100 meter derfra kan man se solen sende dagen af sted ved Noret, hvorfra man også kan nappe en dukkert i det lille havnebad. Byen er lille og byder på en bred og børnevenlig sandstrand med broer til krabbefiskeri, kæmpegynger, beachvolley og et par spisesteder. Området byder også på et par virkelig skønne vandreruter i smuk natur. Selv Tour de France har fået øjnene op for Hejlsminde – næste sommer passerer feltet gennem byen.

Helle Sandby

Højer med afstikker

Gå en tur langs digerne ved slusen i Tøndermarsken. Længst ude ved Vidåslusen er der parkeringsplads samt kiosk, der sælger det mest nødvendige. Husk en vindjakke – blæsten kan være voldsom derude. Når du alligevel er på de kanter, er det nærliggende at besøge Nolde Museum i Seebüll lige syd for grænsen. Maleren Emil Nolde (1867-1956) er kendt for sine farvestrålende malerier og akvareller, men Nolde havde også en dunkel side som nazitilhænger – og det på trods af at rædselsregimet udstyrede danskeren med et maleforbud.

Sofie la Cour Mosegaard

Original L:Ron:Harald

Sønderborg. Dybbøl Mølle og Sønderborg Slot er historiske klassikere, men er man til det lidt mere skæve, kan man måske opstøve lidt original L:Ron:Harald-graffitikunst. Der er vist stadig noget i parkeringskælderen under Kvickly.

Bo Moshage

Fanøs højeste punkt

Per J. Hansen
Læserfoto: Per J. Hansen

Pælebjerg, der ligger i vestenden af Fanø Klitplantage, er med sine 21 meter øens højeste punkt. Der er en fantastisk udsigt over havet, den nærliggende Pælebjergsø og plantagen med små kær og et bølgende hedelandskab. Turen fra p-pladsen er ikke særlig lang, så hvis man vil opleve mere af det åbne landskab, kan man følge gul sti på en i alt 4 km lang rundtur, hvor man passerer en skovlegeplads.

Per J. Hansen

En kystnær tur

En af mine bedste sommeroplevelser var en cykeltur ad Gendarmstien, som strækker sig fra Padborg til Høruphav. Fra 1920 til 1958 patruljerede de blåklædte grænsegendarmer langs kysten. Stien er genetableret som vandre- og cykelsti, dog kan der være korte strækninger, hvor cyklen skal bæres eller trækkes. Det er en meget smuk og afvekslende natur langs kysten.

Ingelise Mejlbro

Det vide udsyn

Kirsten Kaae
Læserfoto: Kirsten Kaae

Ved Ballum Sluse kan man rigtigt opleve det flade landskab, det vide udsyn og den høje himmel, der er så karakteristisk for det vestlige Sønderjylland. Tit også mange fugle, gæs, vadefugle og ænder, og altid det fine rødstensslusehus.

Kirsten Kaae

Kaffe fra lastbilen

Dorte Tegtmeier
Læserfoto: Dorte Tegtmeier

Torvehallen i Sønderborg serverer italiensk gastronomi med udsigt til Christian X’s Bro. Kaffe og kage serveres fra en retrolastbil, og indretningen minder i det hele taget lidt om de foodhalls, der findes i de store byer. Mens man venter på sin mad, kan man gå på opdagelse blandt gamle motorcykler og vægmalerier med motiver fra hele verden. Her er naturligvis også lokal inspiration. Således er Peter Mads Clausen fra Danfoss-familien portrætteret på en af væggene. Adressen er: Nørre Havnegade 28, Sønderborg.

Dorte Tegtmeier

Badetur i søen

Line Lind
Læserfoto: Line Lind

Jeg kan anbefale Vedsted Sø, halvanden kilometer fra E45. Søen er den reneste badesø i landsdelen og bruges året rundt. Der er en lille sandstrand og mulighed for adgang med kørestol. Badevandskvaliteten bliver målt hele sommeren, og den plejer at være helt i top. Virkelig et lækkert sted, når man bor lidt langt fra kysten.

Line Lind

Formidabel udsigt over Sønderborg

Morten Langkilde/Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde/Morten Langkilde

Tag op på toppen af Hotel Alsik i Sønderborg. Udsigten fra 16. etage, hvor du finder udsigtsplatformen Point of View, er fantastisk. Du kan se ud over Sønderborg, Als, kysten og den smukke sønderjyske natur. Husk at booke den gratis adgang til Point of View på hotellets hjemmeside.

Brita Steiner

Sejl til idylliske Årø

Den lille ø Årø ligger i Lillebælt ud for Årøsund, hvorfra man sejler. Min farmor og farfar boede i Øsby, en lille landsby ind mod Haderslev med en gammel kirke og noget så sjældent som en købmand, der har været der i flere generationer. På Årø er der gourmetrestaurant og økolandbrug. Åh, jeg har spist mange softice på havnen i Årøsund. Der findes en vandrerute, som går fra centrum af Haderslev (med den flotte domkirke og pølser fra Vollstedt) og ud forbi Øsby, langs fjorden, og så sejler man til Årø.

Birthe Terp

Lokalt bryghus

Er du både tørstig og sulten, er der hjælp at hente i domkirkebyen Haderslev. Hver onsdag i juli og august kan man booke rundvisninger på Fuglsang, Sønderjyllands lokale bryghus. Sulten kan i byen med de mange slagtere, der for år tilbage brandede sig selv som ’Pølsernes by’, naturligvis stilles med lokalt charcuteri.

Bo Moshage

Læs mere:

Annonce

Læs mere