0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Læsernes tips: De bedste oplevelser i Syd- og Sønderjylland

Historiske vingesus ved Vejle, dansk møbelkunst og zeppelinere i Tønder og vildand på menuen i Ribe. Oplev Syd- og Sønderjylland med læserne, der guider til regionens attraktioner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Morten Langkilde/Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde/Morten Langkilde

OMBORD. Traktorbussen er Mandøs livsnerve ind til fastlandet.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mandø er en helt særlig naturoplevelse. Der er marsk, vadehav, diger og sluser. Der er stilhed og frisk luft. Og et rigt plante- og dyreliv. Gamle plantekendinge som trevlekrone og skjaller og nye som kveller og mandølyng. Mandølyng er ikke en lyng og hedder egentlig hindebæger, men har lyngens farve og holdbarhed. Og kveller er en salturt, der gror i ebbevandet, og som spises af fårene, men som også egner sig ganske godt i salat. Strandskaden ruger, og lærken synger. Ryler, rødben og bramgæs fouragerer på livet løs.

Mandø er den eneste lidt større ø i Danmark, der ikke har en bro eller en færge. Ved lavvande kører man fra Vester Vedsted over Låningsvejen, en dæmning, som står under vand, når det to gange i døgnet er højvande. Man kører i Mandø-bussen – en traktorbus – eller i egen bil. Esbjerg Kommune, som øen kom ind under ved den seneste kommunalreform, udgiver hvert år en højvandskalender med retningsgivende højvandstider, så man kan holde sig orienteret om overfartsmuligheder.

Der er ca. 30 fastboende på Mandø. Turismen er den største beskæftigelse på øen. Hver dag i sommermånederne, når bussen midt om formiddagen ankommer fra fastlandet med en flok besøgende, åbner forretningerne, som så holder åbent, indtil bussen er kørt hjem igen. Så kommer der også besøg på det lokale museum, der – som så meget andet på stedet – passes af frivillige.

Landbrug, der tidligere var hovederhvervet, er nedlagt, og de store græsarealer afgræsses af kvæg fra fastlandet og får. Mejeriet blev nedlagt i 1971. Præsteembedet er ligeledes nedlagt, og i kirkelig henseende hører øen under præsten i Vester Vedsted, der holder gudstjeneste to gange om måneden. Den praktiserende læge er også flyttet til fastlandet, men har konsultation på Mandø en gang om ugen.

Øen huser både hotel og bed and breakfast samt Mandø Centret, hvor der til frokost bl.a. serveres bakskuld, en tørret, saltet, røget fladfisk.

Anna Koch, Frederiksberg

www.mandoetourist.dk

Når vi vil vise gæster noget af den egn, vi bor i, fører vores yndlingsudflugt i det sydjyske – i et område syd for landevejen mellem Billund og Bredsten nær Vejle – os igennem historien med tre fikspunkter: Ravningbroen, Bindeballe Købmandsgård og Tørskind Grusgrav, en tur, der ikke er lang i afstand, men i tid.

Man har ud fra fund af egestolper dateret Ravningbroen tilbage til Harald Blåtands tid i slutningen af 900-tallet; den er formentlig blevet bygget for at kunne føre en større menneskemængde, måske en hær, over et sumpet område i Vejle Ådal. På stedet kan man se et brofag, rekonstrueret for at illustrere broens opbygning, og i et lille hus ved siden af får man mere information; man må beundre datidens ingeniørarbejde.

Herfra går turen videre til Bindeballe Købmandsgård, der blev etableret i 1897 ved den nu nedlagte jernbane Vejle-Vandel-Grindsted og er både museum, hvor ældre medborgere vil nikke genkendende til varemærker fra en nu svunden tid, og en fuldt fungerende dagligvarebutik, der også omfatter et lidt mere gammeldags sortiment. Et finurligt sted at besøge. I gårdhaven kan man nyde sin medbragte mad eller købe kaffe, te og kage.

En højst særpræget og spændende nutid møder os i Tørskind Grusgrav, hvor Robert Jacobsen sammen med skulptøren Jean Clareboudt har skabt monumentale kosmiske skulpturer af træ, sten og jern – en kunstindsprøjtende vandring rundt om den gamle grusgrav, der som kunstinstallation blev indviet af dronning Margrethe i 1991.

For tiden er et større anlægsarbejde i gang i dette landskab af bakker og smeltevandsdale, en motortrafikvej til aflastning af den stærkt befærdede landevej til Billund Lufthavn, og således sluttes ringen mellem fortid og nutid.

Karen Madsen Petersen, Grindsted

www.ravningbroen.dk
www.bindeballekøbmandsgård.dk
www.tørskindgrusgrav.dk

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere