Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er den engelske ø, du kun kan opleve ved lavvande

På St. Michael’s Mount i Cornwall gør man klogt i at tjekke tidevandstabellen inden et besøg.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gad vide, om de besluttede at bygge St. Michael’s Mount, da det var flod eller ebbe. Ved flod (højvande) er slottet godt beskyttet mod angribere, hvilket sikkert var nødvendigt i 1200-tallet, da det blev opført. Under de forhold er der nemlig havvand hele vejen rundt

Til gengæld er det let at få forsyninger ud fra fastlandet, når det er højvande. Det går lettere under ebbe (lavvande), hvor man kan gå og køre derud – tidligere med hestevogn, i dag med bil.

I stormvejr skal man nok holde sig fra St. Michael’s Mount. Vi er på den sydlige side af Cornwall, og når det stormer, mærker man, at Atlanterhavet ikke ligger langt væk. Sådan en storm oplevede Politiken i april, og de lokale sagde, at de ikke havde oplevet noget så slemt i de seneste tre år, og på denne dag havde det været umuligt at komme ud til St. Michael’s Mount. Dagen efter skinner solen fra en skyfri himmel, vinden har lagt sig, og Politiken pakker rygsækken til et besøg ude i havet.

Adgang til fods fra kl. 13

Vi tjekker tidevandstabellen og kan se, at det er muligt at gå via The Causeway fra kl. 13. Det er en gangsti, der er anlagt på havbunden, og den er så solidt udført, at den ikke bliver revet omkuld af havet. Når man ikke kan gå på stien, sejler små både ud til og fra St. Michael’s Mount.

Politiken kører i bil til byen Marazion, hvor turen ud til klippen i havet starter. Det er lille, søvnig kystby, hvor der i hvert fald ikke er plads til at parkere inde i centrum. Vi finder en p-plads i udkanten af byen, hvor vagten indkasserer 3,50 pund (ca. 33 kroner) for en dags parkering og han gætter hurtigt vores ærinde:

»Kl. 13 kan du gå over The Causeway, og du kan vende tilbage til fods indtil kl. 17.30«.

På plads i køen

Vi er på plads ved stranden ved 12-tiden, og gangstien er helt overskyllet af havet. En lang en kø af turister står klar til at gå over, når vandet har trukket sig tilbage. Tre varevogne holder forrest for at komme over – håndværkere og biler med forsyninger. Tidevandet er på tilbagetog, og det går hurtigt. Politiken kigger lige den anden vej for at sende en sms – og vupti, da vi kigger igen, er varevognene kørt over.

De har åbenbart tyvstartet lidt, for de mange fodgængere står stadig og venter. Det vil nemlig stadig få våde fødder. Vandet skvulper stadig ind over stien, men der går højst 5-6 minutter, så der der farbart for alle. Samtidig breder sig en lugt af halvmuggen tang, som åbenbart har ligget skjult af havvandet.

Politiken peger vandrestøvlerne i retning af St. Michael’s Mount. Det er som at gå på meget grove brosten, og hist og her ligger der runde og meget glatte småsten, som havet har efterladt. Flere familier tager turen med barne- og klapvogn. Det skal vise sig at være en dårlig ide. I bedste fald er vejen meget ujævn, og nogle steder har den nærmest karakter af et stenbrud. Håndværkere i en varevogn tager konsekvensen og kører ude på den stenfyldte havbund, som vandet netop har trukket sig tilbage fra. Forhåbentlig ved de, hvad de gør. Det er i hvert fald et dumt sted at punktere, for om fire timer kommer vandet rullende tilbage.

Vel ankommet ude på St. Michael’s Mount kan man tage på rundtur i selve slottet eller det store haveanlæg. Politiken nøjes med et kig i souvenirbutikken. Vi køber lidt chokolade for dog at lægge nogle penge på stedet, og så går vi tilbage til fastlandet igen. Stadig tørskoet.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Allan Graubæk eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Politikens rejse var støttet af VisitBritain og easyJet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden