0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skattevæsnet vil have dokumenterne fra Football Leaks

De spanske skattemyndigheder har udbedt sig de afslørende dokumenter om 37 navngivne fodboldikoner som Ronaldo, Mourinho og Özil - men også om Michael Laudrup og hans agent.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Politiken har været med til at afsløre, hvordan Ronaldo kanaliserede millioner af kroner fra blandt andet det danske tøjfirma JBS i skattely.

Sport

Spaniens skattemyndigheder, Agencia Tributaria, har formelt henvendt sig til den spanske avis El Mundo for at få udleveret de dokumenter, der ligger til grund for de seneste ugers afsløringer om potentiel skatteunddragelse og svindel blandt Europas fodboldstjerner.

El Mundo, som Politiken samarbejder med om de afslørende dokumenter fra Football Leaks i netværket European Investigative Collaborations (EIC), modtog 12. december en formel henvendelse fra skattevæsnets antisvindelenhed, ONIF.

I skrivelsen kræver myndighederne alle informationer og dokumentation udleveret om en lang række navngivne fodboldspillere, trænere og forretningsfolk.

Skattevæsnet begrunder kravet med, at dokumenterne »kan være vigtige for at finde ud af, hvorvidt personerne lever op til deres forpligtelse til at bidrage til de offentlige kasser i forhold til deres økonomiske kapacitet«, som det lyder i skrivelsen.

Laudrup og Tutumlu på listen

Konkret har ONIF oplistet 37 personer, som myndighederne ønsker den lækkede data udleveret om. Blandt andre er der tale om Cristiano Ronaldo, som blev afsløret i at have en sindrig selskabskonstruktion, der kanaliserede 1,1 milliarder kroner af hans sponsorindtægter videre til det notoriske skattely i de Britiske Jomfruøer.

Derudover vil myndighederne have indblik i de fortrolige dokumenter om Manchester United-træner José Mourinho og spillerne Ricardo Carvalho, Fabio Coentrao, Pepe, James Rodríguez og Radamel Falcao. Både de og Ronaldo har topagenten Jorge Mendes til fælles, og alle har de en lignende skattekonstruktion, der kanaliserer midlerne i skattely.

Derudover har skattemyndighederne også udbedt sig fortrolige kontrakter, mails og sideaftaler, der vedrører Michael Laudrup og hans agent. Det sker efter, at Politiken har afsløret, hvordan agenten formåede at tjene op mod 32 millioner kroner i det skjulte på underaftaler med mestendels spanske spilleragenter i forbindelse med transfers til Swansea, da Michael Laudrup var træner.

De europæiske skattemyndigheder har en indbyrdes udvekslingsaftale; materialet fra Football Leaks vedrørende Michael Laudrup forekommer umiddelbart mest relevant for skattemyndighederne i Storbritannien.

Også i tidligere store lækager har skattemyndighederne strakt sig langt for at få adgang til et måske ulovligt fremkommet materiale. Eksempelvis har Skat i Danmark valgt at betale ca. 6 millioner kroner til en person med adgang til de såkaldte Panama Papers for at få oplysninger om 500-600 danskere, som optræder i lækagen fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Får ikke data fra de involverede medier

EIC - netværket bag Football Leaks, som Politiken er en del af sammen med 11 andre europæiske medier - vil ikke udlevere andet materiale til myndighederne, end den dokumentation, som er offentliggjort i forbindelse med artikler over hele Europa. Årsagen er beskyttelse af kilden bag Football Leaks, der har overdraget materialet til det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel.

»EIC's partnere er enige om ikke at dele noget data, udover de informationer, som allerede er publiceret. Vores vigtigste pligt  er at beskytte kilden bag informationerne«, lyder det i en fælles udtalelse.

Det tilføjes, at det er op til kilden bag de 18,6 millioner lækkede dokumenter at tage stilling til, om vedkommende ønsker at overdrage materialet til interesserede myndigheder.

Selvsamme kilde bag Football Leaks efterforskes både i Spanien og Portugal ud fra en mistanke om hacking og tyveri af forretningshemmeligheder.

EIC's partnere er enige om ikke at dele noget data, udover de informationer, som allerede er publiceret

Avisen El Mundo har selv udfordret lovgivningen i Spanien, da en dommer forud for artikelserien nedlagde fogedforbud mod at bringe oplysninger, der stammede fra de angiveligt stjålne dokumenter. Ligesom de øvrige medier bag Football Leaks valgte avisen at trykke sine historier. Det skete med argumentation om, at den offentlige interesse i at få sagerne frem overskygger hensynet til at beskytte de involverede fodboldikoners privatliv.

Læs mere:

Annonce

Læs mere