0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Håndboldherrerne har leveret varen med lutter sejre på hjemmebanen i København og Herning. Imens er der kritik af de danske VM-arrangører og idrættens brug af en særlig momsfinte, som Politiken har afdækket.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Moms er noget, som en vis herre har skabt i vrede«: Statsfinansierede organisationer vejleder idrætten i at undslippe moms

Idrætten i Danmark bygger på store offentlige bidrag, men samtidig vejleder sportens organisationer i, hvordan arrangører af store begivenheder kan undgå at betale moms. Det er »ubehageligt«, siger iagttager, mens idrætten finder vejledningen helt i orden.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Umiddelbart lyder det som et par slagfærdige replikker udvekslet mellem et par brovtende jakkesæt over et mødebord:

»Moms er ikke noget, der rigtigt er slået an her i Vestjylland«.

»Moms er noget, som en vis herre har skabt i vrede«.

Men de to kække kommentarer stammer ikke fra en eller anden tilfældig komsammen mellem skattesky pengemænd. De kommer fra en præsentation, som en specialkonsulent fra Danmarks Idrætsforbund (DIF) har lavet, og som nu er lagt op på flere organisationers hjemmesider som vejledning til sportens momsspørgsmål. Det lyder blandt andet:

»Det store momsspørgsmål: ’Hvordan kan vi slippe for at betale moms i forbindelse med en event?’«.

Præsentationen er blandt andet lagt ud af Sport Event Denmark, der stort set udelukkende er finansieret af statslige tipsmidler fra Kulturministeriet. Også DIF og idrættens andre organisationer beror i stor stil på penge fra de offentlige kasser, både til driften og til arrangementer. Så på den ene side har de altså et behov for at få statslige kroner, mens der på den anden side bliver vejledt i at undgå moms ved større sportsbegivenheder.

Senest har Politiken beskrevet, hvordan Dansk Håndbold Forbund (DHF) har oprettet en momsfritaget forening, der formelt set arrangerer det forestående VM i Danmark og altså gør det muligt at spare millioner af kroner. Samtidig med at arrangementet får 17,5 millioner offentlige kroner i støtte fra kommuner, Region Midtjylland og Sport Event Denmark.

»Når det er sådan, at de både rækker ud efter offentlige midler og samtidig vil undlade at betale moms, synes jeg, at det er decideret ubehageligt og irriterende«, siger Ole Thyssen, professor emeritus i organisationsetik på CBS:

»Altså, det er forståeligt på samme måde, som de fleste mennesker gerne vil have mere i løn og mere fritid. Men det giver en dårlig smag i munden, at de både malker det offentlige og ikke ønsker at betale tilbage i form af moms – alt sammen for at kunne lave et flottere arrangement og tjene flere penge selv«, siger Ole Thyssen.

At tale med to tunger

Præsentationen fra DIF inkluderer også et punkt kaldet ’håndboldens momsfinte’, hvor der står, at andre forbund »også har gjort brug af reglen«. Det gælder blandt andet badminton, svømning og volleyball.

VM i håndbold styrer ifølge budgetterne mod et overskud på godt 30 millioner kroner. De penge er øremærket almennyttige formål i breddehåndbolden – det er et kriterium for at kunne blive momsfritaget.

»Det lyder som ganske almindelig grådighed, men legitimeret med et godt formål i breddeidrætten. De gør det trods alt for håndboldens skyld, ikke for privat berigelse«, siger Ole Thyssen.

Han reagerer også på, at DHF på den ene side ser sig selv som forretning, når forbundet ansøger offentlige midler i kommuner og regioner – men på den anden side som forening, når der er mulighed for at blive fritaget for moms.

»Man organiserer sig på den måde, der bedst muligt kan generere penge. På samme måde som Machiavelli i gamle dage sagde, at målet helliger midlerne, og at man skal være en stor hykler for at være en god magthaver, så gælder det også inden for sportsverdenen, at man til en vis grad skal være en hykler for at kunne maksimere pengene. Derfor kan idrætten tale med to eller flere tunger. Legitimiteten består så i, at håndbolden er formålet og altså ikke privat berigelse«, siger Ole Thyssen.

I sin faste ’Eventguide’ har Sport Event Denmark også et punkt, der bærer overskriften ’Momsfritagelse ved enkeltstående events’. Organisationen er en offentlig selvejende institution og har den definerede vision, at:

»Danmark skal være blandt verdens førende lande i at tiltrække, afholde og udvikle internationale sportsevents, herunder både elite- og breddeevents«.

En »lidt uheldig« ordlyd

Som en del af det arbejde rådgiver Sport Event Denmark idrætten på en række områder, altså blandt andet om moms og skat.

»Men vi anbefaler hverken det ene eller det andet«, siger Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark.

»Når vi i vores eventguide har et afsnit om muligheden for momsfritagelse, er det for at være med til at skabe de bedst mulige rammer, herunder de økonomiske, for den pågældende arrangør. Mange arrangører har svært ved at få begivenhederne til at hænge sammen, og hvis de så også skal svare moms af nogle indtægter, vil det udfordre regnskabet endnu mere«, siger han.

Til gengæld erkender han, at ordlyden i DIF-præsentationen om blandt andet moms på Sport Event Denmarks side er »lidt uheldig« nogle steder. For eksempel overskriften »håndboldens momsfinte« og de kække intro-kommentarer om moms, »som en vis herre har skabt i vrede«.

»I relation til det oplæg, som vi har liggende på vores hjemmeside, vil jeg da medgive, at nogle formuleringer kan lyde uheldige eller overfriske, hvis ikke man har deltaget i selve kurset. Men jeg tror, at man skal se det i den sammenhæng, at det er et oplæg holdt for nogle kursister, hvor det har været fulgt af en masse talte ord«, siger Lars Lundov.

Han understreger, at det ikke skal læses som anbefaling – men en vejledning.

Annonce

»Så længe man helt klart kan holde sig inden for lovens rammer og praksis, er det naturligt, at vi oplyser om den mulighed for at kunne skabe de bedst mulige events. Det er så op til den enkelte arrangør at gå i dialog med eksperter for at finde ud af, om man er kvalificeret til at få en momsfritagelse i den givne situation«, siger Sport Event Denmark-direktøren.

DIF: Momsfritagelse er i orden

I håndboldens tilfælde er momsfritagelsen af foreningen bag VM godkendt af Skattestyrelsen og er altså formelt set inden for rammerne. Alligevel har flere momseksperter i Politiken påpeget, at DHF bevæger sig i en gråzone og mod lovens egentlige ånd.

Mens momsdirektøren i rådgivningsfirmaet Timetax, Søren Engers Pedersen, har svært ved at se, hvordan VM i håndbold kan blive betragtet som en velgørende event, mener momschefen i revisionsfirmaet BDO, Sten Kristensen, at håndbolden ser ud til specifikt at have indrettet sin slutrundeorganisation, så den passer til momsreglerne. Samtidig peger han på, at myndighederne reelt set ikke har en chance for at se, om de momsfrie penge alene går til de breddeformål, som er en betingelse for fritagelsen.

»Det her arrangement er jo i forvejen offentligt støttet, så det er svært at se den her momsfritagelse som andet end et sugerør i statskassen«, sagde Sten Kristensen tidligere på måneden om håndboldens momsfinte.

Selv om sportens brug af sådan en konstruktion altså møder kritik, står formanden for Danmarks Idrætsforbund, Niels Nygaard, ved, at hans organisation vejleder om den slags.

»Jeg synes, at det er Danmarks Idrætsforbunds opgave at rådgive og vejlede vores forbund og foreninger om, hvordan man kan få flest mulige ressourcer til rådighed for at gøre det så godt som muligt for medlemmerne. Og i det omfang, at der er en mulighed for momsfritagelse for et frivilligt foreningsarbejde, synes jeg, at det er okay at vejlede omkring det«, siger Niels Nygaard og tilføjer om præsentationen med de kække moms-kommentarer:

»Jeg kender ikke de nøjagtige formuleringer, som er blevet brugt der. Men jeg mener, at idrætten tager et kæmpestort samfundsmæssigt ansvar ved at levere en kæmpe indsats og skabe værdi til det danske samfund. I det omfang at politikerne har besluttet, at der til frivilligt foreningsarbejde kan ansøges om momsfritagelse, så synes jeg, at det er fint«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?