0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Utrættelig succesveteran vender Touren ryggen, men melder sig klar til vilde bjergslag i Vueltaen

Ruten til næste års Vuelta a España er afsløret, og den stiller atter store krav til deltagernes klatreevner. Og så byder den spanske rundtur ligesom Tour de France på en enkeltstart i Pau.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Alberto Contador hilser på sidste års Vuelta-vinder Simon Yates under præsentationen af 2019-ruten. Yates er omgivet af Miguel Angel Lopez (t.h.) samt Enric Mas og verdensmesteren Alejandro Valverde.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter præsentationen af 2019-ruterne i Tour de France og Giro d’Italia inden for det seneste par måneder løftedes onsdag aften ved en seance i Alicante sløret for, hvilke strabadser arrangørerne af næste års Vuelta a España fra 24. august til 15. september agter at udsætte deltagerne for.

Englænderen Simon Yates (Mitchelton-Scott), spanieren Enric Mas (Quick Step-Floors) og colombianeren Miguel Angel Lopez (Astyana), der udgjorde det ungdommelige podie, da dette års Vuelta sluttede i Madrid for lidt over tre måneder siden, fulgte ligesom den 38-årige spanske verdensmester Alejandro Valverde (Movistar) med fra første række, og de kunne konstatere, at de 3.272,2 km stiller ganske betragtelige krav til deres klatrekunnen.

I hvert fald tre af disse fire – Yates, Lopez og Valverde – har allerede erklæret, at deres første store mål for den kommende sæson er Giro d’Italia, men succesveteranen Valverde, der springer Tour de France over, har samtidig slået fast, at han agter at optræde i den regnbuefarvede trikot i de tre uger på hjemmebane, umiddelbart inden han skal søge at forsvare den på landevejene i Yorkshire.

8 finaler på en stigning

Af de 21 etaper appellerer de 6 til sprinterne, mens 8 – 5., 6., 7., 9., 13.,15.,16 og 20. – byder på afslutninger på en stigning, hvoraf de 4 aldrig tidligere har været benyttet i Vuelta-sammenhæng.

Flere af disse etaper lover særdeles intense opgør, eftersom der inden den afsluttende færd op mod målet skal udkæmpes adskillige andre bjergslag.

Den mest hektiske af samtlige tegner 9. etape i Andorra til at blive, eftersom den strækker sig over blot 96,8 km med start i Andorra la Vella, og inden der sættes punktum i 2.095 merters højde på Cortals d’Encamp skal så voldsomme udfordringer som Ordino, Gallina, Comelia og Engolasters, hvor de sidste 4 km tilbagelægges på grusvej, forceres.

Første store klatretur på 5. etape

I helt så høje luftlag bevæger aktørerne sig ikke på den 167,3 km lange 13. etape i Cantabrien fra Bilbao til Los Machucos i 880 meters højde, men inden finalen venter seks andre bjergspurter, så det er også en af de dage, der kan medføre markant udskilning.

Den første af disse kan forventes allerede på 5. etape fra L’Eliana til Javalambre, men her er det dog »kun« på de afsluttende 12 km, det går opad.

Vueltaen starter i Alicante-provinsen og bevæger sig derefter nordpå for at slutte med fem etaper i det centrale Spanien.

Det gør det så til gengæld med en gennemsnitlig procent på 7, og allerede på dette tidlige tidspunkt i løbet skal rytterne op i 1.950 meters højde.

Også på de to efterfølgende etaper stiger det mod mål, men her er der tale om væsentligt kortere og mere eksplosive passager.

Kun én bjergfinale i den afsluttende fase

I øvrigt er det bemærkelsesværdigt ved Vueltaen, at 7 af de 8 klatrefinaler afvikles inden den anden hviledag, hvor koncentrationen af disse skrappe udfordringer ofte melder sig i den afsluttende fase af løbet.

Her er det blot den 189 km lange 20. og næstsidste etape fra Arenas de San Pedro til Gredos, der slutter opad til målet i 1.775 meters højde.

Også 18. etape foregår dog i de høje bjerge med fire stigninger i 1. kategori, hvor der fra toppen af den sidste resterer 25 km hovedsagelig bestående af en susende nedkørsel frem mod stregen.

Og det skal ikke glemmes, at det var i dette kuperede terræn omkring Madrid, at italieneren Fabio Aru i 2015 fik ram på den hollandske indehaver af førertrøjen Tom Dumoulin.

Aru, der inden 20. etape lå på andenpladsen 6 sekunder efter hollænderen, kom i mål som nr. 24 med et minus på 3.38 minutter til den spanske etapevinder Ruben Plaza.

Dumoulin nåede imidlertid først til vejs ende knap 4 minutter senere, og det betød, at han dumpede ned på den samlede sjetteplads, mens Aru tronede på podiet i Madrid flankeret af spanieren Joaquim Rodriguez og polakken Rafal Majka.

Holdløb og enkeltstart for tempoeksperterne

Tempoeksperterne, der får lejlighed til at udfolde sig i det indledende 18 km lange, flade holdløb fra Salinas de Torrevieja til Torrevieja, må vente til 10. etape med for alvor atter at komme til orde.

Efter den udmarvende opgave i Andorra, der følges af en hviledag, forlægges scenen til Frankrig, hvor Pau danner rammen om en 36,1 km enkeltstart.

Dermed vælger Vueltaen ligesom Tour de France at lade byen for foden af Pyrenæerne være hjemsted for dysten mellem specialisterne i kampen mod klokken, for en sådan udspiller sig nemlig i næste års Tour på samme sted som 13. etape 19.juli – dog kun over en distance på 26 km.

De mest oplagte muligheder for sprinterne i en Vuelta, hvor ingen af etaperne overstiger 200 km, melder sig på 3., 4., 14., 17., 19. og 21. etape, så det gælder for de hurtige afsluttere i høj grad om at udvise tålmodighed.


Annonce

Læs mere