Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

  Alt om Tour de France 2019

Hollænderen Dylan Groenewegen (t.v.) blev beskyttet godt af sine holdkammerater - her af nordmanden Amund Grøndahl Jansen - i sidevinden undervejs på 2. etape, og i finalen kunne Groenewegen slå sejrrigt til for anden dag i træk.
Foto: Anne-christine Poujoulat/Ritzau Scanpix

Hollænderen Dylan Groenewegen (t.v.) blev beskyttet godt af sine holdkammerater - her af nordmanden Amund Grøndahl Jansen - i sidevinden undervejs på 2. etape, og i finalen kunne Groenewegen slå sejrrigt til for anden dag i træk.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fascinerende skuespil henrykker, længe inden de vilde tinder tårner sig op

I det flade, midtfranske landskab skabtes et medrivende drama på 2. etape i Paris-Nice med ny markant udskilning i sidevinden.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sædvanligvis er det de vilde bjerge med udmarvende klatreture, der leverer de mest betagende kulisser til cykelsportens medrivende dramaer, men i dag skabtes i et næsten pandekagefladt terræn i det centrale Frankrig et fascinerende og sitrende spændende skuespil på den 163,5 km lange 2. etape i Paris-Nice fra Les Bréviaires til Bellegarde.

På stort set hele distancen udsattes rytterne for en martrende sidevind, som medførte eksplosive udviklinger med konstante splittelser i feltet, og helt frem til selve finalen ændrede situationen sig på forbløffende vis.

Syv ryttere skilte sig ud i finalen

Bedst som en større gruppe syntes at have samlet sig i front med 5 km tilbage, sørgede blæsten kombineret med dristigt initiativ på ny for et overrumplende sceneskift, da syv ryttere slap fri i front, og ikke mindst takket være et formidabelt slid af den 22-årige colombianer Egan Bernal (Team Sky), tydeligvis opfyldt af brændende klassementsambitioner, holdt hjem til stregen.

Her viste hollænderen Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) sig for anden dag i træk som den hurtigste foran spanieren Ivan Garcia (Bahrain Merida), belgieren Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step), italieneren Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), polakken Michal Kwiatkowski (Team Sky), spanieren Luis León Sanchez (Astana) og Bernal.

Disse syv noteredes for et forspring på 5 sekunder til en gruppe på 35 ryttere, og 25-årige Groenewegen, der flere gange undervejs måtter slippe de forreste i sidevinden, men på imponerende manér hele tioden formåede at kæmpe sig tilbage, forsvarede med sejren naturligvis sin føring i det samlede klassement.

En af de mest specielle sejre

»Det er nok en af de mest specielle sejre, jeg har sikret mig, fordi forholdene var så vanskelige«, lød det fra en storsmilende Dylan Groenewegen i det officielle sejrsinterview.

Vi får jo nok også yderligere en dag med hård vind, så det er umuligt at forudsige, hvad der sker. Foreløbig er jeg stolt af det, holdet og jeg allerede har præsteret.

»Det var virkelig hårdt at holde sig fremme, men jeg fik en uvurderlig støtte fra mine kammerater, og jeg synes, det er fantastisk, at vi meget langt henne i løbet havde alle mand blandt de forreste«.

»I morgen venter endnu en flad etape, så måske kan det lade sig gøre at bevare førertrøjen. Men vi får jo nok også yderligere en dag med hård vind, så det er umuligt at forudsige, hvad der sker. Foreløbig er jeg stolt af det, holdet og jeg allerede har præsteret«.

22 ryttere med minus på 25 sekunder

Top-10 i det samlede klassement tager sig nu således ud: 1. Groenewegen, 2. Kwiatkowski 12 sekunder, 3. Sánchez 13, 4. Gilbert 16, 5. Bernal 19, 6. Trentin 20, 7. Tony Gallopin (AG2R) 22, 8. Rudy Mollard (Groupama-FDJ) 23, 9. Romain Bardet (AG2R) samme tid, 10. Oliver Naesen (AG2R) 24.

Herefter følger 22 ryttere anført af franskmanden Arnaud Démare (Groupama-FDJ), der alle er noteret for et minus på 25 sekunder.

Blandt disse er aspiranter til en endelig slutplacering i toppen som franskmanden Lilian Calmejane (Direct Energie), colombianeren Nairo Quintana (Movistar), der længe viste sig overraskende stærk i sidevinden, hollænderen Wilco Kelderman (Team Sunweb), russeren Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) og newzealænderen George Bennett (Jumbo-Visma).

Den 22-årige colombianer Egan Bernal har vist formidabel kørsel i sidevinden på de to første etaper i Paris-Nice, og i dag erobrede han den hvide førertrøje i ungdomskonkurrencen.
Foto: Anne-christine Poujoulat/Ritzau Scanpix

Den 22-årige colombianer Egan Bernal har vist formidabel kørsel i sidevinden på de to første etaper i Paris-Nice, og i dag erobrede han den hvide førertrøje i ungdomskonkurrencen.


Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men rytteren, der frem for nogen lige nu ligner det varmeste bud på den endelige sejr, er Egan Bernal, der endnu har sit favoritterræn foran sig, når Paris-Nice i weekenden klatrer op i bjergene.

Flere favoritter sat ud af spillet

Atter i dag forsvandt flere favoritter ud af billedet, og for spanieren Gorka Izagirre (Astana) – nr. 3 i 2018 – og franskmanden Warren Barguil (Arkéa-Samsic) var det endegyldigt, eftersom de måtte udgå efter styrt.

Sidste års Paris-Nice-vinder spanieren Marc Soler (Movistar), som allerede havde sat tid til i går, mistede 8.27 minutter, mens nr. 2 og den regerende Vuelta a Espana-konge englænderen Simon Yates (Mitchelton-Scott) satte 6.44 minutter til.

Sejrherren fra 2017 colombianeren Sergio Henao (Bahrain Merida), landsmanden Miguel Angel Lopez (Astana) og dennes spanske holdkammerat Ion Izagirre – nr. 4 sidste år – sluttede i selskab med Marc Soler i den sidste store gruppe, mens den britiske eksverdensmester Mark Cavendish (Dimension Data) var blandt de udgåede.

De fire danskere er længst ude af billedet i det samlede klassement med disse placeringer: 65. Casper Pedersen (Team Sunweb) 6.09 minutter, 77. Jesper Hansen (Cofidis) 8.04, 79. Magnus Cort (Astana) samme tid, 97. Lars Bak (Dimension Data) 9.46.

Starten udsat på grund af kraftig blæst

Starten på 2. etape blev udsat i 10 minutter – åbenbart af frygt for, at tidsskemaet skulle blive smadret, fordi feltet lagde ud i en meget kraftig medvind, og strabadserne blev da også fuldført med en gennemnitshastighed på 50,55 km/t.

Som forudset var indehaveren af den prikkede bjergtrøje franskmanden Damien Gaudin (Direct Energie) af sted i det tidlige udbrud i jagt på yderligere point i den første bjergspurt, som afvikledes allerede efter 26,5 km.

Planen lykkedes, men kort efter blev offensiven, som desuden bestod af italieneren Alessandro De Marchi (CCC Team) og franskmanden Nicolas Edet (Cofids), spoleret i sidevinden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I morgen skal rytterne ud på 200 km fra Cepoy til Moulines/Yzeure, og på den videre lange færd sydpå gennem Frankrig, er det atter blæsten, der skal sørge for, at hele feltet ikke kommer samlet til mål.

På denne etape er ruten så flad, at der end ikke er fundet plads til en bjergspurt, så Damien Gaudin kan se frem til en dag, hvor ingen af konkurrenterne kan støde ham fra klatretronen.


Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden