Fodbold

Whistleblower fra Football Leaks er anholdt i Budapest

Portugisisk politi beskylder en 30-årig portugiser for forsøg på afpresning og tyveri af data. Den fængslede står over for at blive udvist til sit hjemland, men hans advokater forsøger at forhindre det.

Fodbold

Onsdag aften blev en 30-årige portugiser anholdt i Budapest. Det sker som følge af en europæisk arrestordre udstedt af af de portugisiske politimyndigheder.

Polícia Judiciária skriver i en meddelelse, at personens mulige forbrydelser blandt andet skulle være alvorligt forsøg på afpresning, ulovlig adgang til informationer og at tilegne sig private oplysninger. De portugisiske myndigheder vil have ham udleveret til hans hjemland.

Den anholdtes franske advokat, William Bourdon – der også repræsenterede Edward Snowden og de prominente bankwhistleblowers Hervé Falciani og Antoine Deltour – beskriver sin klient som en »stor europæisk whistleblower og en del af Football Leaks«, som har ønsket at bringe kriminel aktivitet i fodboldens verden frem i offentligheden.

Bourdon siger i en pressemeddelelse, at han har fået mandat til at repræsentere whistlebloweren sammen med en portugisisk og ungarsk advokat.

Igennem mere end to år har Politiken og researchnetværket European Investigative Collaborations (EIC) med det tyske nyhedsmagasin Spiegel i spidsen publiceret mange artikler om fodboldens skyggesider, der blandt andet er baseret på informationer fra whistleblowerplatformen Football Leaks.

Afsløringerne om ulovlige forretninger i professionel fodbold har ført til talrige efterforskninger i forskellige europæiske lande de seneste år. Informationerne fra Football leaks har for eksempel gjort flere stater i stand til at føre alvorlige sager om skatteunddragelse til doms.

Den anholdte portugiser har, ifølge advokaternes meddelelse, indikeret over for dem, hvordan han er blevet »truet« i de seneste år, og forskellige personer har forsøgt at »gøre ham tavs for enhver pris«.

Advokaterne oplyser, at de vil nu gøre alt, der står i deres magt, for at forhindre hans udlevering til Portugal. De understreger, at den 30-årige portugiser som whistleblower kan have ret til særlig juridisk beskyttelse.

En stiftelse, der yder støtte til whistleblowere, har også lovet at hjælpe den tilbageholdte portugiser:

»Den fransk-amerikanske stiftelse The Signals Network har besluttet at yde støtte, hvilket inkluderer juridisk hjælp«, siger stiftelsens direktør, Delphine Halgand-Mishra – i The Signals Networks bestyrelse sidder bl.a. Antoine Deltour, der skaffede dokumenterne bag LuxLeaks-skandalen.

Af principielle årsager og for at beskytte kilder kommenterer Spiegel, Politiken og EIC ikke identiteten på mulige kilder.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce