Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Whistleblower fra Football Leaks er anholdt i Budapest

Portugisisk politi beskylder en 30-årig portugiser for forsøg på afpresning og tyveri af data. Den fængslede står over for at blive udvist til sit hjemland, men hans advokater forsøger at forhindre det.

Fodbold

Onsdag aften blev en 30-årige portugiser anholdt i Budapest. Det sker som følge af en europæisk arrestordre udstedt af af de portugisiske politimyndigheder.

Polícia Judiciária skriver i en meddelelse, at personens mulige forbrydelser blandt andet skulle være alvorligt forsøg på afpresning, ulovlig adgang til informationer og at tilegne sig private oplysninger. De portugisiske myndigheder vil have ham udleveret til hans hjemland.

Den anholdtes franske advokat, William Bourdon – der også repræsenterede Edward Snowden og de prominente bankwhistleblowers Hervé Falciani og Antoine Deltour – beskriver sin klient som en »stor europæisk whistleblower og en del af Football Leaks«, som har ønsket at bringe kriminel aktivitet i fodboldens verden frem i offentligheden.

Bourdon siger i en pressemeddelelse, at han har fået mandat til at repræsentere whistlebloweren sammen med en portugisisk og ungarsk advokat.

Igennem mere end to år har Politiken og researchnetværket European Investigative Collaborations (EIC) med det tyske nyhedsmagasin Spiegel i spidsen publiceret mange artikler om fodboldens skyggesider, der blandt andet er baseret på informationer fra whistleblowerplatformen Football Leaks.

Afsløringerne om ulovlige forretninger i professionel fodbold har ført til talrige efterforskninger i forskellige europæiske lande de seneste år. Informationerne fra Football leaks har for eksempel gjort flere stater i stand til at føre alvorlige sager om skatteunddragelse til doms.

Den anholdte portugiser har, ifølge advokaternes meddelelse, indikeret over for dem, hvordan han er blevet »truet« i de seneste år, og forskellige personer har forsøgt at »gøre ham tavs for enhver pris«.

Advokaterne oplyser, at de vil nu gøre alt, der står i deres magt, for at forhindre hans udlevering til Portugal. De understreger, at den 30-årige portugiser som whistleblower kan have ret til særlig juridisk beskyttelse.

En stiftelse, der yder støtte til whistleblowere, har også lovet at hjælpe den tilbageholdte portugiser:

»Den fransk-amerikanske stiftelse The Signals Network har besluttet at yde støtte, hvilket inkluderer juridisk hjælp«, siger stiftelsens direktør, Delphine Halgand-Mishra – i The Signals Networks bestyrelse sidder bl.a. Antoine Deltour, der skaffede dokumenterne bag LuxLeaks-skandalen.

Af principielle årsager og for at beskytte kilder kommenterer Spiegel, Politiken og EIC ikke identiteten på mulige kilder.


Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden