0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Region gav milliontilskud uden at kende økonomien bag VM i håndbold

Region Midtjylland sendte fire millioner kroner til Herning i led med kommunens støtte til VM i herrehåndbold. Men regionen kendte imidlertid intet til, at VM-arrangementet styrede mod millionoverskud. »Nogen har sovet i timen«, lyder kritikken.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Jyske Bank Boxen bliver værtsby for VM i håndbold for mænd. Både Region Midtjylland og Herning Kommune har bevilget penge til turneringen.

Håndbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Håndbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Herning Kommune i september 2017 sendte en ansøgning til Region Midtjyllands Vækstforum om støtte til afviklingen af det kommende VM i herrehåndbold i januar, kendte hverken kommune eller region til økonomien bag begivenheden.

De endte med at bevilge samlet 7 millioner kroner til et VM-arrangement, der blandt andet skal spille i Jyske Bank Boxen i Herning. Også selv om VM i forvejen tegnede til at blive en guldrandet forretning for Dansk Håndbold Forbund (DHF), der står bag værtskabet.

Forbundet budgetterede nemlig allerede med et overskud på 10,5 millioner kroner, før de havde hentet en krone i offentligt tilskud.

»Man må undre sig over, hvorfor ingen i det mindste har bedt om at se et budget. Dybest set forærer man jo her skatteborgernes penge til et arrangement, som man slet ikke kender økonomien bag«, siger Roger Buch, der er chefforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus og i en årrække har forsket i blandt andet kommunal forvaltning.

»Alt peger jo på, at VM i håndbold er en guldrandet forretning. Derfor er tilskuddet fra regionen på ingen måder afgørende for arrangementet. For regionens vedkommende tyder det på, at der er nogle embedsmænd, der har sovet i timen. De skal jo bede om at se et budget. Ellers er det aldeles uansvarlig omgang med skatteborgernes penge«, siger chefforskeren, der bliver bakket op af professor i økonomi Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet.

»Når man uddeler regionale udviklingsmidler, så burde nogen i regionen have bedt om et budget. Jeg vil da mene, at det er en relevant oplysning, at håndbolden regner med at tjene forholdsvist mange penge på det her«, siger han.

Hovedstaden afviste

Formelt set var det alene Herning Kommune, der gav tilskud til VM i håndbold, mens Region Midtjylland bevilgede pengene – fire millioner kroner – til Herning som en håndsrækning. Derfor havde regionen ikke selv direkte kontakt med DHF om VM-eventen. Det havde Region Hovedstaden til gengæld.

I foråret 2017 modtog den en ansøgning fra håndboldforbundet, der anmodede om et tilskud på 5 millioner kroner, fordi også Royal Arena i København er på VM-kortet. Med den ansøgning fulgte et budget, der viste, at DHF budgetterede med et overskud på mere end 30 millioner kroner, hvis forbundet fik de forven