Foto: Evan Vucci/AP
Internationalt

Omstridt notat er offentliggjort: FBI ville ikke have Trump som præsident

Trods advarsler fra FBI har Donald Trump og hans partifæller valgt at offentliggøre efterretningsdokument.

Internationalt

Et notat om forbundspolitiet FBI's undersøgelse af en mulig russisk forbindelse til præsident Donald Trumps valgkampagne er fredag blevet offentliggjort.

Det sker, efter at Trump har godkendt, at dokumentet med en række fortrolige oplysninger kan lægges frem for offentligheden.

Notatet er forfattet af republikanske politikere i Kongressen og er stærkt omstridt.

Dets indhold peger i retning af, at der i FBI blev arbejdet for, at Trump ikke skulle vinde præsidentvalget i efteråret 2016. Det mener republikaneren Devin Nunes, der står i spidsen for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus.

»Udvalget har opdaget alvorlige brud på offentlighedens tillid, og det amerikanske folk har ret til at vide, når embedsfolk i helt afgørende institutioner misbruger deres magt med et politisk mål for øje«, siger han.

Demokrater betalte for rapport

I det fire sider lange notat bliver der lagt vægt på, at FBI og justitsministeriet fik lov til at overvåge en af Donald Trumps kampagnearbejdere på et spekulativt grundlag.

Republikanerne skriver i notatet, at tilladelsen til overvågningen primært blev givet på baggrund af informationer i en omstridt rapport. Rapporten handlede om Trumps forbindelser til Rusland og var blevet udfærdiget af en tidligere britisk efterretningsagent. Demokraterne betalte for, at rapporten blev lavet.

I notatet bliver det nævnt, at manden bag rapporten, Christopher Steele, skulle have været 'desperat efter, at Donald Trump ikke blev valgt'.

Hverken forbindelsen til Demokraterne ellers Steeles påståede antipati mod Trump blev angiveligt nævnt, da FBI og justitsministeriet søgte om tilladelse til overvågningen.

»Det, der sker i vores land, er en skændsel«, siger Trump efter at have læst notatet.

»En masse folk bør skamme sig«, lyder det fra præsidenten.

FBI har advaret mod offentliggørelsen af notatet, fordi sikkerhedstjenesten mener, at det er misvisende. Det samme gælder Demokraterne.

Amerikanske medier har spekuleret i, at offentliggørelsen kan få FBI's chef, Christopher Wray, til at forlade sin post i vrede.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce