0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Carlos Barria/Ritzau Scanpix
Foto: Carlos Barria/Ritzau Scanpix

Universitetsstuderende på ferie færdes i grupper gaderne i Miami Beach, efter at myndighederne har lukket strande, barer, træningscentre, biografer.

»Nogle opfører sig som små helte, når de bryder reglerne«: Unge verden over mødes til corona-fester

Myndigheder lukker strande og forbyder forsamlinger, fordi unge bryder reglerne for at feste.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Tyskland holder nogle unge ’coronafester’ og hoster med vilje i ældre menneskers retning.

I Japan samler unge sig skulder ved skulder for at se kirsebærblomsterne springe ud.

Og på strande i USA og Australien flokkes studerende for at feste sammen, mens de holder fri fra skoler og uddannelsesinstitutioner.

På trods af, at regeringsledere verden over beder deres befolkninger lade være med at samle sig i grupper for at begrænse pandemien med Covid-19-virus, ignorerer dele af befolkningen myndighedernes påbud, og især unge mennesker har åbenbart svært ved at holde sig hjemme.

I nogle tilfælde optræder de forsamlede unge truende over for politiet, som forsøger at få de unge til at bryde op.

»Nogle opfører sig, som om de er små helte, når de bryder reglerne. Men det er I ikke. I er dumme og til stor fare for jer selv«, siger den franske indenrigsminister Christophe Castaner ifølge nyhedsbureauet AP.

Efter at folk i Frankrig i dagevis har undladt at følge myndighedernes henstillinger om at blive hjemme, har landet sat sikkerhedstyrker ind på banegårdene for at forhindre folk i at tage ud af byerne til deres sommerhuse og bringe virus med sig ud i landområderne og til kysterne, hvor sygehusene er dårligere rustet til at håndtere coronasmitte.

De populære slentrestrækninger langs floden Seinen i hovedstaden Paris er spærret af, og i byen Nice i Sydfrankrig har borgmester Christian Estrosi, som selv er testet positiv med covid-19, indført natligt udgangsforbud.

Valery Hache/Ritzau Scanpix
Foto: Valery Hache/Ritzau Scanpix

En fransk betjent standser et par unge på den populære strækning Promenade des Anglais i Nice under det natlige udgangsforbud.

Også på de mange markeder i Frankrig har politiet et hyr med at få folk til at holde den påkrævede to meters afstand fra hinanden. I Paris-forstaden Clichy-Sous-Bois har en borger endda bidt en betjent, fordi han forsøgte at få folk til overholde reglerne.

Ungdomsfester lukker strande

Også i USA kniber det med at forstå alvoren, når myndighederne forbyder folk at forsamles. Det har senest fået guvernøren i Florida til at lukke delstatens strande, efter at medier rapporterede om vilde fester under den traditionelle amerikanske forårsferie spring break, hvor unge tusindvis af unge studerende hvert år samles og fester.

Maria Alejandra Cardona/Ritzau Scanpix
Foto: Maria Alejandra Cardona/Ritzau Scanpix

Unge på 'spring break' samledes på den nu lukkede strand i Miami.

Men selv efter lukningen af strandene, forsøgte nogle forretningsdrivende ifølge AP stadig at trække turister til. Blandt andet sejler turistbåde op og ned langs kysterne, men har dog sat antallet af passagerer per tur ned til 10 for at følge myndighedernes anvisninger.

Over halvdelen af statens coronasmittede er mellem 18 og 49 år

Også i Australien har myndighederne lukket Sydneys populære Bondi Beach på grund af ungdomsfester med mere end 500 mennesker samlet, beretter AP, som kalder de unge for virus rebels, altså virusrebeller, som ikke tager myndighedernes anvisninger alvorligt og dermed bringer deres eget og andres helbred i fare.

I New York advarer guvernør Andrew Cuomo ifølge AP om, at over halvdelen af statens coronasmittede er mennesker mellem 18 og 49 år. Fordi byens befolkning ikke har holdt den afstand til hinanden, som myndighederne har bedt om, indføres der forbud mod at samles i byens mange parker med virkning fra søndag aften.

Fester i hele Europa

I Sydtyskland beretter delstatsleder Markus Söder om corona-fester:

»Og unge mennesker hoster i retning af ældre mennesker og råber corona for sjov. Vi oplever utrolig mange grupper af mennesker, der samles«, siger han ifølge AP.

Også i Grækenland beder premierminister Kyriakos Mitsotakis indtrængende befolkningen om at blive hjemme og advarer om, at folks opførsel kommer til at påvirke landets mulighed for at bekæmpe coronavirussen.

I Spanien, som har det næsthøjeste antal smittede i Europa, kun overgået af Italien, patruljerer myndighederne i helikoptere for at få overblik over, hvor folk samles og få dem til at bryde op.

Selv i Italien, hvor dødstallet i sidste uge overhalede Kinas, kæmper myndighederne stadig med at holde folk inden døre frem for at besøge venner og familie i stedet for at gå ud i solen for at besøge venner og familie eller nye forårsvejret.

Annonce

Lukkede legepladser i København

Også herhjemme har politiet måtte rykke ud og bede folk gå hvert til sit. De seneste dage har det gode vejr og den øgede mængde fritid fået menneskemængder til at forsamle sig bl.a. på Amager Strand og på Christiania i København, som nu er blevet lukket for andre end beboere.

Flere af byens legepladser er spærret af, efter at for mange forældre med børn ikke fulgte anvisningerne om at holde afstand og lade være med at samles i grupper.

Mens folk i Japan samles i parker for at nyde forårets nyudspungne kirsebærtræer, bliver københavnerne i år forment adgang til de populære lyserøde blomsterflor. Politiet har spærret adgangen til Bispebjerg Kirkegård, som plejer at blive et tilløbsstykke på denne årstid.

Behrouz Mehri/Ritzau Scanpix
Foto: Behrouz Mehri/Ritzau Scanpix

Foråret er kommet til Japan, og unge samles i parker for at nyde vejret og de blomstrende kirsebærtræer.

For at sikre bedre afstand mellem de mange promenerende københavnere har Københavns politi desuden ensrettet gåretningen rundt om Søerne.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et k