0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Flavio Lo Scalzo/Ritzau Scanpix
Foto: Flavio Lo Scalzo/Ritzau Scanpix

Italien har været et af de hårdest ramte lande under Corona-krisen. Nu er fodbolden atter genoptaget i landet, hvor en Milan-fan ses med ansigtsmaske på.

Fire lande underskriver aftale om vaccine til Europa

400 millioner doser vaccine mod covid-19 skal produceres i Italien og efter planen distribueres til hele Europas befolkning.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Smukke og vigtige nyheder!«.

Sådan lød det lørdag fra Italiens sundhedsminister, Roberto Speranza, da han i et Facebook-opslag offentliggjorde nyheden om en tværeuropæisk vaccinealliance mellem Italien, Tyskland, Frankrig og Holland.

Sundhedsministrene i de fire lande har netop underskrevet  en aftale med det britisk/svenske farmaceutiske selskab Astrazeneca om at levere vaccinen, som man håber vil betyde enden på coronavirussen. Vaccinen, som er på et avanceret eksperimentelt stadie. er udviklet med forskere på Oxford Universitet. De sidste forsøg forventes afsluttet i løbet af efteråret, og  første forsyning forventes at kunne være klar sidst på året.

»Aftalen er et vigtigt skridt fremad for Italien og Europa. En vaccine er den eneste løsning på Covid-19, og for mig vil en vaccine altid blive betragtet som et globalt offentligt gode, og ikke et priviligum for nogle udvalgte få«, udtaler den italienske sundhedsminister, Roberto Speranza.

Første ramt land i Europa

Italien var det første land der blev ramt af coronavirus i Europa. Til  dato er over 34.000 døde af virussen i landet og det officielle smittetal er næsten en kvart million. For ministerpræsident Giuseppe Conte er det symbolsk, at Italien spiller en hovedrolle i Europas jagt på en vaccine.

»Vi var de første, der stiftede tæt bekendtskab med virussen, og vi var et af de første lande til at kæmpe tilbage. Med denne nyhed om aftalen viser vi, at vi ønsker at være med helt forrest, når det gælder vaccine, forskning og behandlinger«, skriver Conte på sin officielle Facebook-profil.

Aftalen om de 400 millioner doser, der er indgået med Astrazeneca vil involvere flere italienske virksomheder i processen. Blandt andre researchlaboratoriet IRBM og et laboratorie i  byen Anagni i det centrale Italien, skriver avisen, il Fatto Quotidiano.

Europa-Kommissionen fik fredag mandat fra EU-regeringerne til at forhandle sig frem til forhåndsopkøb af coronavirusvacciner.

Kommissionen argumenterede for, at det er mere fornuftigt for EU-landene at forhandle sammen snarere, end hver for sig, for at undgå at konkurrere med hinanden, skriver Euobserver.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?