0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Nedlukning: Englænderne skal blive hjemme i november

Johnson lukker store dele af England ned i fire uger. Antal smittede stiger og passerede lørdag én million.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Pool/Ritzau Scanpix
Foto: Pool/Ritzau Scanpix
Internationalt

England lukker fra på torsdag atter store dele af samfundet ned for at forhindre coronasmitten i at sprede sig.

Det meddeler premierminister Boris Johnson lørdag aften på et pressemøde.

Beslutningen kommer, efter at England har oplevet en markant stigning i antallet af nye daglige smittetilfælde på det seneste.

»Ingen ansvarlig premierminister kan ignorere den besked, der ligger i tallene«, siger Johnson.

»Virusset spreder sig hurtigere end i de værste scenarier fra vores forskere. Medmindre vi gør noget, risikerer vi at opleve dødsfald i tusindvis hver dag«.

Ikke en fuld nedlukning

Premierministeren understreger, at englænderne ikke skal tilbage til en fuld nedlukning som i marts og april.

» Men jeg er bange for, at fra på torsdag er beskeden den samme: bliv hjemme, red hospitalsvæsenet og red liv«, siger Johnson.

De nye tiltag betyder, at barer, restauranter og ikke-essentielle forretninger skal lukke.

De 55 millioner indbyggere i England må kun forlade hjemmet, hvis der er en særlig grund til det. Det kan være lægebesøg, indkøb, at tage sig af familiemedlemmer, eller hvis det er nødvendigt at gå på arbejde.

Flest muligt skal arbejde hjemme, siger Johnson. Arbejdspladser kan holde åbent, hvis de ansatte ikke kan arbejde hjemmefra.

Nedlukningen gælder i fire uger frem til 2. december, siger Johnson.

I den øvrige del af Storbritannien - Skotland, Wales og Nordirland - er det de regionale myndigheder, der beslutter, hvilke tiltag der skal indføres.

Stigende smittetilfælde overalt

I England er antallet af nye smittetilfælde stigende overalt, siger regeringens chefrådgiver på sundhedsområdet, Chris Whitty. Også antallet af indlæggelser stiger, især blandt de ældre.

» Hvis vi ikke gør noget, vil antal indlæggelser overstige det, vi så, da det toppede i foråret«, siger Whitty på pressekonferencen.

Antallet af coronadødsfald er dog stadig langt fra det niveau, Storbritannien så i foråret, tilføjer han.

De nye tiltag skal forhindre, at der kommer for massivt et pres på sygehusene, forklarer Boris Johnson.

»Det vil betyde, at læger og sygeplejersker vil være tvunget til at beslutte, hvem de skal behandle, hvem der skal have ilt, og hvem der ikke skal, hvem der skal leve, og hvem der skal dø«, siger han.

Lørdag passerede det samlede antal bekræftede coronatilfælde i Storbritannien én million. Hele Storbritannien har omkring 68 millioner indbyggere.

I det seneste døgn er der bekræftet 21.915 tilfælde af coronasmitte, viser tal fra det britiske sundhedsministerium.

Det bringer det samlede antal registrerede smittetilfælde i Storbritannien op på 1.011.660, siden udbruddet begyndte tidligere på året.

Britiske eksperter advarer om, at virusset nu breder sig hurtigere, end de havde forestillet sig i deres værste scenarier.

Tidligere på året sagde eksperterne, at man i værste fald ville kunne ende med 80.000 døde som følge af coronapandemien.

I dag har Storbritannien registreret over 46.000 dødsfald blandt personer smittet med corona. Og eksperterne frygter, at landet kan ende med over 100.000 coronadødsfald.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere