Flere højeffektive vacciner er på vej mod godkendelse, og de første lande satser på at prikke de første særligt udsatte borgere i armen allerede i december. Verden står foran udrulningen af gigantiske vaccineprogrammer, der kan vriste vores samfund fri af coronapandemiens greb og bringe hverdagen tilbage. Men mens landene stadig kæmper om doserne og planlægger, hvilke grupper der skal vaccineres først, er der også bekymring mange steder: Kan man få tilstrækkelig mange at tage imod vaccinen?
»Min frygt er, at ikke nok franskmænd vil lade sig vaccinere«, sagde Frankrigs premierminister, Jean Castex, for nylig ganske åbent.
Han har noget at have sin bekymring i. I en meningsmåling fra Ipsos i september erklærede kun 54 procent af franskmændene sig mere eller mindre parat til at lade sig vaccinere mod covid-19, når en vaccine bliver klar.
Frankrig har i flere år været en højborg i Europa for vaccineskepsis og -modstand sammen med Polen og Ungarn. Også i Italien er der vokset en betydelig skepsis frem mod de kommende coronavacciner. Næsten hver anden italiener – 48 procent – vil enten ikke lade sig vaccinere eller er i tvivl, viser en analyse fra Engage Minds. I maj var det trods alt kun 40 procent.
Hvis så mange ender med at siger nej til vaccination, vil det bringe de landes samlede immunitet i fare, siger Andreas Daugaard Jørgensen, der er direktør i medicinalvirksomheden MSD Danmark.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind