Zhang Jian er ikke bare et A-menneske, men et A-plus menneske. En mønsterborger. Han passer sit arbejde, har styr på økonomien, overholder Kinas love, men har dog en enkelt ridse i lakken.
»Her kan De se, at jeg har fået et par minuspoint, fordi jeg gik over for rødt engang«, siger han, da vi møder ham i den østkinesiske by Rongcheng.
Den 42-årige kineser er mødt op i den lokale borgerservice for at få den seneste opgørelse af stillingen på sin »socialkreditkonto«. Det er en konto, der angiver det kommunistiske styres bedømmelse af ham og samtlige andre af Rongchengs 670.000 indbyggere, og som bygger på en omfattende – og voksende – mængde af data om den enkelte borger: om ægtestand, antal børn, bøder, straffeattester, banklån, kredithistorie, arbejdspladsvurdering, økonomiske forhold, og hvad ’systemet’ nu ellers finder relevant.
Kritikerne taler om et gryende it- eller big data-diktatur, hvor det kinesiske styre belønner og straffer sine borgere efter deres adfærd.
Ideen er enkel: Alle borgere er ’født’ med 1.000 point, som imidlertid kan blive til mere, hvis man lever op til det kinesiske kommunistpartis dyder og eksempelvis er flittig eller påtager sig socialt arbejde. Men man kan også miste point, hvis man ikke passer sit arbejde, har rod i økonomien eller bliver straffet for forseelser såsom at gå over for rødt. Den højeste vurdering af en borger er AAA, hvorefter det går ned ad bakke mod AA, A og – helt i bunden – til D for borgere med under 600 point på socialkreditkontoen. Men Zhang Jian er en mønsterborger: Denne dag får han at vide, at der står 1.015 point på hans socialkreditkonto, så han er A-plus.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind