Det er en meget glad professor, Politiken får i røret, da vi ringer for at få en status på, hvordan deres arbejde med en hjemmelavet vaccine mod den nye coronavirus går.
»Vi er kommet i mål. Vores vaccine virker på mus, og hvis vi hælder blod fra de vaccinerede mus ned til menneskeceller i en petriskål, så kan det forhindre, at den ægte coronavirus trænger ind og inficerer cellerne. Vores data tyder også på, at vores vaccine er mere potent end de forsøgsvacciner, som lige nu bliver testet på mennesker rundt omkring i verden. Det er stort, og nu gør vi klar til at teste vores vaccine på mennesker«, siger en tydelig stolt Ali Salanti.
Han er professor ved Københavns Universitet, hvor han sammen med de to lektorer Adam Frederik Sander Bertelsen og Morten Agertoug Nielsen har stået i spidsen for vaccineudviklingen. Den 14 mand store forskerstab har, siden Danmark lukkede ned 11. marts, været den eneste, der har fået lov til at arbejde på 11. sal i det tomme forskertårn i midten af København i håbet om, at de kunne udvikle en effektiv og utraditionel vaccine mod covid-19.
Det er nu lykkedes, og forskerholdet har allerede fejret deres bedrift ved at poppe en flaske champagne. Gennembruddet er så nyt, at det endnu ikke er blevet offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift.
»Vi har nået den første store milepæl i vaccineudviklingen, og selvom vi har en lang vej foran os, så har vi nu et super udgangspunkt og håber, at vi vil opnå den samme effekt i mennesker, som vi har set i mus«, siger Morten Agertoug Nielsen.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her