Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Kin Cheung/AP
Foto: Kin Cheung/AP

Virus. Fugleinfluenza har en dødelighed hos mennesker på 60 procent. Normalt smitter det kun fra fugl til fugl eller fra fugl til menneske. Forskerne har dog lavet en udgave, som formentlig kan smitte mellem mennesker.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere genoptager videreudvikling af farlig fugleinfluenza

Af frygt for biologisk terrorisme har kontroversiel forskning været bremset.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter et års pause har forskere besluttet at genoptage kontroversiel forskning i fugleinfluenza.

Videnskabsfolkene stoppede frivilligt sidste år deres arbejde for at give plads til en grundig debat af den sikreste måde at fortsætte eksperimenterne.

Forskerne ville nemlig forsøge at videreudvikle på den i forvejen farlige fugleinfluenza H5N1, så den endnu nemmere kan spredes.

Og to forskerhold fra henholdsvis Holland og USA var parate til at publicere artikler, der beskrev forskningen, i videnskabelige tidsskrifter.

Mente, det var en tåbelig ide Artiklerne blev imidlertid stoppet, og der opstod et verbalt slagsmål, da der var frygt for, at terrorister kunne få fingrene i virussen og bruge den ondsindet, eller at virussen simpelthen kunne slippe ud fra laboratorier.

DOKUMENTATIONLæs mere her(eksternt link)

Nogle forskere følte, at deres videnskabelige frihed blev indskrænket, mens andre mente, at risikoen var for stor, og at det var en tåbelig ide.

40 forskere har nu skrevet et brev i tidsskriftet Nature, der udkommer i dag, hvor de forklarer, at pausen ophæves, og at de mener, at laboratorierne nu er så sikre, at arbejdet kan fortsætte.

Forskerne mener, at arbejdet er nødvendigt for at sikre værdifuld viden om virussen, så man kan undgå en pandemi i fremtiden.

»Vi vil have, at verden er bedre forberedt, end vi er på nuværende tidspunkt, når en H5N1-virus starter en pandemi«, siger Yoshihiro Kawaoka, der forsker i fugleinfluenza på Tokyos Universitet.

»Vi anerkender risikoen, der er forbundet med vores forskning, og vi tager enhver forholdsregel for at foretage H5N1-eksperimenter sikkert«.

Farligt at holde pause

En af de ledende forskere fra Holland siger til BBC, at det har været frustrerende at holde pause fra forskningen det seneste år.

»Forskningen er presserende. Mens vi har haft denne pause, fortsætter fugleinfluenza med at udvikle sig i naturen, og vi er nødt til at fortsætte denne forskning. Vi kan ikke vente endnu et år eller to«, siger Ron Fouchier, der er professor ved Erasmus Medical Centre i Holland.

LÆS MERE

Det er dog ikke alle steder, at forskerne får lov til at genoptage forsøgene. USA har endnu ikke afgjort, under hvilke omstændigheder eksperimenterne må finde sted. Derfor må forsøg, der er finansieret fra USA, men foretages i andre lande, heller ikke finde sted.

Fugleinfluenza H5N1 er først og fremmest farlig for fugle, som den har dræbt millioner af. Men den er også voldsomt dødelig for smittede mennesker.

LÆS MERE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden