NEDSLAG. Her er meteorittens færd ned mod jordoverfladen fanget af et videokamera.

NEDSLAG. Her er meteorittens færd ned mod jordoverfladen fanget af et videokamera.

Viden og tech

Hårdtslående meteorit kom fra velkendt asteroidesværm

En stribe af asteroider med en bane, der krydser Jordens, er skyld i russisk meteoritnedslag.

Viden og tech

Den russiske meteorit, som slog ned ved Ural i midten af februar, kom fra Apollo-asteroiderne, en skare af asteroider, hvis bane krydser Jordens.

Det fastslår colombianske forskere, der har 'regnet baglæns' og fundet ud af, hvor meteoritten egentlig stammer fra.

De har på baggrund af videooptagelser rekonstrueret dens bane og fundet ud af, at den må komme fra en stime af asteroider, hvis bane bringer dem på tværs af Jordens faste rute rundt om Solen.

Nærjordsasteroider Forskerne fra Antioquias Universitet i Medellin offentliggør beregningen i det amerikanske Cornell Universitets arXiv-nyhedsbrev.

Apollo-asteroiderne er ifølge Nasa nogle af de såkaldte nærjordsasteroider, der er kendetegnet ved at krydse jordbanen. De er opkaldt efter asteroiden med det noget tekniske navn 1862 Apollo. Den Internationale Astronomiske Union har identificeret 4.816 Apollo-asteroider.

En af dem - en stenklump, der ifølge Nasa var cirka 17 meter - røg ind i atmosfæren over Ural og splintredes efter 32 sekunders høj fart i omkring 25-32 kilometers højde med et brag, der fik tusindvis af ruder til at blive blæst ind.

Over 100 meteorit-stumper er fundet

Fragmenter af den er fundet ved Chebarkulsøen nær Chelyabinsk. Ifølge Det Føderale Universitet i Ural er der fundet over 100 fragmenter af meteoritten. Den største er et stykke på 1,8 kilo.

POLITIKEN.TV

Russiske forskere jubler. En ekspedition er netop vendt hjem med over 100 stykker af den meteorit, der ramte området omkring Chelyabinsk i Sibirien 15. februar. Det er de hidtil største stykker, der er fundet. Kilde: AP/Ritzau

I Chelyabinsk har byen ifølge nyhedsbureauet RIA udskrevet en designkonkurrence om et monument, der skal markere begivenheden. Deltagerne skal også udforme et logo for meteoritnedslaget, som kan bruges på souvenirs.

POLITIKEN.TV

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce