Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ROBOTTERAPI. Ensomme astronauter kan se frem til skulderklap fra japansk robot.
Foto: Shizuo Kambayashi (arkiv)/AP

ROBOTTERAPI. Ensomme astronauter kan se frem til skulderklap fra japansk robot.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Japansk talende robot skal give moralsk støtte til astronauter

Robotten forventes at nå den internationale rumstation 9. august.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er moralsk support på vej til de seks astronauter, der i øjeblikket befinder sig på den internationale rumstation, ISS.

Som del af et forsøg har Japan sendt en rumraket afsted med robotten Kirobo. Robotten er den første talende robot i rummet, og håbet er, at den kan give emotionel støtte til isolerede mennesker i rummet.

Kirobo, der vejer cirka et kilo og måler 34 cm, blev sendt afsted i en ubemandet raket fra den japanske ø Tanegashima for godt en måned siden og medbringer udover opmuntrende bemærkninger til astronauterne også fødevarer, tøj og teknisk udstyr.

»Det er et lille skridt for mig, et stort spring for robotter«

Skal mægle mellem mennesker og maskiner Robotten kommunikerer på japansk og skal sparre med astronaut Kochi Wakata, der overtager kommandoen på ISS i slutningen af året.

»Kiropo vil kunne huske hr. Wakatas ansigt, så det kan genkende ham, når de genforenes i rummet«, siger udvikleren af robotten, Tomotaka Takahashi, til BBC.

Projektet er blevet til i et samarbejde mellem netop Tomotaka Takahashi, Toyota og reklamebureauet Dentsu, og målet er klart for det japanske team:

»Jeg ønsker, at denne robot skal fungere som mægler mellem en person og en maskine eller en person og internettet og nogle gange endda mellem mennesker«, siger Tomotaka Takahashi.

Et stort spring for robotter

Teamet omkring robotten har gennem ni måneder foretaget en række test på Kirobo og har samtidig udviklet en tvillingerobot, Mirata, der kan registrere uforudsete problemer med Kirobo på en skærm her på jorden, så kontrolrummet kan følge med.

Og alt var tilsyneladende i orden ifølge tvillingen Mirata, da Kirobo tog på sin jomfrurumrejse:

»Det er et lille skridt for mig, et stort spring for robotter«, sagde Mirata efter opsendelsen og demonstrerede, at den kender til Neil Armstrongs berømte ord.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden