Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Velsmagende. Løgkarse som den tager sig ud i det grønne forår – man kan spise både blade og blomster. I august kan man høste plantens frø, der har sennepsagtig smag. Det vidste vore stenalderforfædre, og de kom gerne et drys løgkarsefrø i fiskesuppen.
Foto: MILAN NEJEZCHLEBA

Velsmagende. Løgkarse som den tager sig ud i det grønne forår – man kan spise både blade og blomster. I august kan man høste plantens frø, der har sennepsagtig smag. Det vidste vore stenalderforfædre, og de kom gerne et drys løgkarsefrø i fiskesuppen.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arkæologer afslører: Stenaldermennesker var også gourmeter

Kogekar fundet i Danmark og i Tyskland nuancerer billedet af stenaldermenneskenes forhold til mad.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Var der gourmeter i stenalderen - eller var den daglige kost alt overvejende et spørgsmål om at sikre sig overlevelsesenergi?

Et hold arkæologer fra Danmark, Storbritannien, Spanien og Tyskland har i en tid beskæftiget sig med det spørgsmål. Og i deres undersøgelse, som i dag publiceres i det videnskabelige tidsskrift PlosOne, er svaret klart:

Stenaldermennesket lagde vægt på, at maden ikke blot mættede, men også var velsmagende.

Løgkarse blev brugt til fisk og kød Undersøgelsen viser, at stenaldermenneskene i det nuværende Danmark og Nordtyskland allerede for 6.100 år siden – lige omkring overgangen fra jæger- og samlersamfundet til det første agerbrugssamfund – brugte krydderiet løgkarse (Alliaria petiolata), når de kogte fisk og kød i lerkar.

»Det er med sikkerhed det hidtil ældste, videnskabeligt dokumenterede eksempel på anvendelse af krydderier i europæisk madlavning – og det er efter al sandsynlighed også det hidtil ældste på verdensplan«, siger Anders Fischer fra Kulturstyrelsen. Han er ph.d. i stenalderarkæologi og den danske deltager i undersøgelsen.

Løgkarse er den dag i dag en del af den naturlige flora i Nordeuropa, siger Anders Fischer:

»I maj måned kan man plukke løgkarsens blade og blomster, der smager lidt som almindelig karse. Og i august – lige nu, faktisk – kan man gå ud i naturen og samle frø af løgkarse. Frøenes smag kan bedst beskrives som en snert af sennep, og i stenalderen har vore forfædre brugt løgkarsefrø både til fiskesupper og til tilberedning af kød fra landdyr, viser vores materiale«.

Vandet har virket som et bekyttende kar
Undersøgelsen bygger på analyser af en række lerkogekar fra stenalderen. Karrene, der er mellem 6.100 og 5.750 år gamle, er fundet i Åmosen i Vestsjælland og på en boplads i Holsten i Nordtyskland.

I begge tilfælde har karrene været dækket af vand – den tyske boplads er i dag opslugt af havet – og vandet har virket som et beskyttende låg. Takket være vandet – for de danske kars vedkommende ferskvandet i Åmosen – er der nemlig ikke kommet ilt til den skorpe af madrester, som sidder i kogekarrenes indre. Og det er analyser af disse skorper, der har givet ny viden om vore forgængeres omgang med krydderier.

Ringe næringsværdi i løgkarse

Forskerne kiggede efter fytolitter – mikroskopiske stykker af grundstoffet silicium – der frigives, når en plante nedbrydes. Og da hver plante har sin specifikke siliciumprofil, kunne arkæologerne vise, at der både i karrene fra Holsten og i dem fra Åmosen var rester af netop løgkarse.

»Ser man på næringsværdien i løgkarse, så er den ubetydelig. Den eneste grund til at spise planten, er for smagens skyld, og derfor kan vi også trygt konkludere, at stenalderforlkene brugte den som krydderi«, siger Anders Fischer.

Det er ikke første gang, stenalderkogekarrene fra Åmosen bliver omtalt i den internationale videnskabslitteratur. Analyser af fedtsyrerester fra de samme kar viste for et par år siden, at overgangen fra jæger- og samlersamfundet til agerbrugssamfundet foregik over længere tid, end hidtil antaget. Den historie havnede i tidsskriftet PNAS – og gik verden rundt.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden