0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Få fat i snylterne: Kinesere kan anmelde gældsramte medborgere via mobiltelefonen

Kinesisk app udpeger personer med gæld og opfordrer brugere til at anmelde dem.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AFP
Foto: AFP

En mistænkt heroinsmugler tilstod alt, da kinesisk politi tog et par ansigtsgenkendelsesbriller på. Også selv om de langtfra kan så meget, som politiet giver udtryk for.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har du husket at betale licens? Er der en gammel biblioteksbog i reolen, du aldrig fik afleveret? Eller har du en udestående parkeringsbøde?

Så bør du prise dig lykkelig over, at du ikke er kinesisk statsborger, og at du ikke bor i Hebei-provinsen.

I sidste uge udgav myndighederne i Hebei-provinsen en app, der viser, om der er nogle personer inden for de nærmeste 500 meter, der står i gæld til staten. I appen er et GPS-kort med en blå radar ud fra, hvor du befinder dig. Er der en person med gæld i nærheden, lyser skærmen, og telefonen vibrerer. Det skriver den statsejede engelsksprogede kinesiske avis China Daily.

Ligner personen en, der kan betale gælden, opfordrer appen dig til at anmelde personen til myndighederne.

På dansk kan appen oversættes til ’Kort over snyltende skyldnere’. Den fungerer som en tilføjelse til det populære sociale medie WeChat, der er en kinesisk pendant til Facebook.

Appen viser, præcis hvor den forgældede person befinder sig. Det er dog uklart, hvor meget personlig information ud over den udestående gæld appen viser.

»Det er en del af vores indsats for fuldbyrde vores afgørelser og skabe et socialt troværdigt samfund«, siger en talsmand for myndighederne til China Daily.

Udvikling af overvågningssamfund

Gennem tiden har kinesiske borgere generelt været mindre gældsatte, end vi er i de fleste vestlige lande. Det skyldes blandt andet, at det i mange år var nærmest umuligt at tage et lån i banken, og fordi det i Kina er favorabelt at være sparsommelig frem for at leve over evne.

Men det begynder så småt at ændre sig. Ifølge en rapport fra det tyske forsikringsselskab Allianz udgivet i september 2018 er Kina det land i verden, hvor den private gæld er steget hurtigst de seneste fem år.

Appen er en videreudvikling af det overvågningssamfund, som de seneste år er vokset frem i Kina.

Siden 2013 har dele af Kina gradvist indført et såkaldt socialkreditsystem, hvor borgerne løbende vurderes på og får point for deres sociale ansvarlighed. Millioner af overvågningskameraer, ansigtsgenkendelse og massiv dataindsamling bruges til at profilere og bedømme hver enkelt borger.

Ifølge Casper Wichmann, der er daglig leder af tænketanken ThinkChina, er det en naturlig udvikling af socialkreditsystemet, at det også omfatter borgernes gæld.

»Den her app er med til at få endnu bedre styr på, hvad folk laver. Teknologien gør, at grænserne for privatliv mindskes, og det bliver sværere og svære at skjule sig. Og det er meget på linje med, hvad man ellers ser teknologien og big data blive brugt til i det kinesiske samfund«, siger Casper Wichmann.

I socialkreditsystemet ser staten alt, hvad du laver, og dømmer dig derefter.