Annonce
Annonce
Kunst

Ny Carlsbergfondets formand er den mest magtfulde person i dansk kunst i 2016

Karsten Ohrt sidder på landets største private pengekasse til indkøb af kunst.

De lægger programmerne på landets museer. De sidder på de midler, som gør det muligt i stor skala at skabe, sælge og købe kunst i Danmark. Og de

har magten til at bestemme, hvilken og hvor meget kunst befolkningen får at se i år. En række udvalgte aktører på og omkring den danske kunstscene

peger her på de 10 mest magtfulde personer i billedkunsten anno 2016.

På de næste pladser

11: Christian Gether, museumsdirektør på Arken

En afgørende hånd

Derfor er Karsten Ohrt kunstens mest magtfulde i 2016

Karen Grøn, museumsdirektør, Trapholt:

»Karsten Ohrt har kæmpe troværdighed bag den position, fordi han har gjort det godt i alle de miljøer, han har været i. Og han har været hele paletten rundt i kunstens verden. Han har utrolig meget magt i en situation, hvor vi mangler penge, og han sidder på en økonomisk kapital, som gør at han kan udstikke linjer og påvirke kunsten mange år frem, sådan som Ny Carlsbergfondet også har gjort det tidligere«.

Anders Kold, museumsinspektør, Louisiana:

»Han har en afgørende hånd over Ny Carlsbergfondets midler, der fortsat er den største pengetank beregnet direkte til billedkunst. Og med de andre fondserhverv, han bestrider i blandt andet Politiken-Fonden, og med den museumsledererfaring, han har her i landet, spiller han oplagt en meget central rolle. Dertil har han ad mange omgange været dybt involveret i påvirkning af ministerielt arbejde og decideret lovarbejde, som udgør et tredje ben. Det mangler bare, at han også var kunstner, hvilket han heldigvis ikke er, for det ville nok have været lige lovlig heftigt«.

Kasper Nielsen, vurderings- og salgsdirektør ved Bruun Rasmussen Kunstauktioner:

»Dette er en mand med en stærk kunstfaglig og museumsfaglig baggrund, som nu sidder i spidsen for den mest betydningsfulde fond i kunstens verden. Vi ser jo desværre, at staten af økonomiske årsager støtter kunsten mindre og mindre i dag. Derved vokser byrden for de store fonde, og det giver sig selv, at deres indflydelse og magt bliver ekstra stor, fordi det grundlæggende også er penge, der får tingene til at køre rundt«.

12: Bjørn Nørgaard, kunstner

13: Jacob Fabricius, kunstfaglig leder af Kunsthal Aarhus

14: Jens Faurschou, kunsthandler og ejer af udstillingsstedet Faurschou Foundation

15: Anders Kold, museumsinspektør på kunstmuseet Louisiana

16: Anette Østerby, chef for billedkunst i Slots- og Kulturstyrelsen

17: Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, formand for A. P. Møller-fondene

18: Susanne Ottesen, gallerist

19: Peter Michael Hornung, kunstredaktør på Dagbladet Politiken

20: Bo Bjerggaard, gallerist

21: Henrik Tvarnøe, direktør i A. P. Møller fonden

22: Danh Vo, kunstner

23: Christen Obel, formand for Det Obelske Familiefond

24: Elmgreen & Dragset, kunstnerduo

25: Rune Gade, kunstkritiker og lektor i kunsthistorie ved Københavns Universitet

Sådan gjorde vi

Politiken Research har i perioden 16. februar til 1. marts gennemført en rundspørge blandt 171 personer fra den danske billedkunstscene, som er blevet udvalgt af Politikens redaktion. De adspurgte blev bedt om at give deres subjektive skøn over hvem, der er mest magtfuld på og omkring den danske kunstscene i 2016.

De blev her bedt om at have kunstscenens vidt forskellige fagligheder og dermed magtpositioner implicit i besvarelsen.

I alt har 62 personer udpeget og rangordnet de 10 personer, som de vurderer, har størst betydning for den danske billedkunstscene. Det er blevet til 106 nominerede. Hver af de nominerede er efterfølgende tildelt en samlet score, der er beregnet på baggrund af de placeringer, som respondenterne har tildelt dem.

De 62 respondenter fordeler sig mellem fondspersoner, forskere og repræsentanter for kunstskoler, gallerister, kritikere, kunstnere, kuratorer, museumschefer, samlere, mæcener, auktionsfolk, rådgivere og medlemmer af Akademirådet og Statens Kunstfonds udvalg.

Redaktionen anbefaler

Formand for Ny Carlsbergfonden: Magt er sådan et kedeligt ord

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce