0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hvad er dette?

Psykolog: Gear ned - og få løst flere af dine arbejdsopgaver

Betalt indhold: Der er stadig prestige i at have travlt, men der er nybrud at spore, mener ekspert, som peger på, at vi bør blive bedre til at udskyde ting. Men hvad er egentlig forskellen på en usund overspringshandling og en sund pause?

Debatten om en kortere arbejdsuge kører herhjemme såvel som i andre dele af verden, og den får et naturligt spørgsmål med sig:

Hvem er det bedst for - dig som ansat eller din arbejdsgiver?

Og selv om det oplagte svar er den ansatte, så kan svaret faktisk lyde både-og.

Det er i al fald konklusionen fra en lang række undersøgelser - blandt andet undersøgelsen ’The State of American Vacation: How Vacations Became a Casualty of Our Work Culture - der kigger på forholdet mellem ferie og produktivitet.

Den konklusion kan lande som Danmark og Frankrig, der begge er blandt de lande i verden med den korteste arbejdsuge, tage med sig, når de nu debatterer henholdsvis en kortere arbejdsuge og en reform af arbejdsmarkedet.

For europæerne er ikke bare dovne; korte arbejdsuger og lange ferier kan faktisk være med til at øge produktiviteten. Selvom det kan virke som et uoverskueligt gearskifte at gå fra sløve ferie- til hektiske arbejdsdage på kontoret, når ferien er slut, så er gearskiftet besværet værd.

»Noget af det, jeg har allersværest ved at få mine klienter til at forstå, er, at hvis de vil være mere effektive, og nå mere end de plejer, så skal de arbejde mindre og sove mere«, fortæller Dorthe Rindbo, der er ekspert i personlig effektivitet og afholder kurser om emnet.

Svær at sælge

Hun forstår godt, at det kan virke selvmodsigende, men jo mere du holder fri – i al fald til en hvis grad – jo flere arbejdsopgaver kan du få løst.

For selvom det ud fra et arbejdsmæssigt synspunkt kan virke som en dårlig idé at geare helt ned – man skal trods alt op i gear og tilbage i hverdagstempo igen på et tidspunkt – så er det faktisk noget af det bedste, du kan gøre for dit produktivitetsniveau.

Der har længe været stor prestige i at have travlt, men selvom vi kulturelt stadig hænger fast i den ide, er der ved at ske et nybrud

»Jeg har arbejdet med emnet i ti år, og det er en af de konklusioner, jeg er allermest sikker på. Ferier og pauser er ufatteligt vigtige for produktiviteten, men den logik er svær at sælge til folk, der har en overbevisning om, at den eneste måde at få ram på følelsen af at være bagud er at arbejde mere og ikke mindre«, siger hun.

Men en ting er, hvad videnskaben og erfaring viser. Noget andet er, hvad normerne er på arbejdsmarkedet, og de kan være sværere at rykke ved, fortæller Dorthe Rindbo.

»Der har længe været stor prestige i at have travlt, men selvom vi kulturelt stadig hænger fast i den ide, er der ved at ske et nybrud. Der er selvfølgelig en grænse for, hvor langt man kan skrue arbejdstiden ned, men danskere kunne med fordel eksperimentere med at sætte arbejdstiden ned. Der er flere eksperimenter og undersøgelser der viser, at folk ikke bare når det samme men mere, hvis de har mere fritid«, siger hun.

Lad psyken restituere

Ferier og pauser er ikke kun vigtige, fordi de lader os op fysisk. De sætter også gang i nogle kognitive processer, der er afgørende for produktiviteten, fortæller psykologen Sisse Find Nielsen, der blandt andet hjælper sine klienter med at undgå og overkomme stress.

»Når vi er på arbejde tænker vi ofte strategisk, og det er en form for mentalt arbejde og en særlig type tænkning, der belaster vores psyke. Når vi slapper af restituerer vores psyke, og vores tænkning foregår på en helt anden måde«, fortæller hun.

»Mental afslapning sætter gang i nogle kreative processer, som er meget vigtige for vores evne til at tænke klart igen. Helt kort kan man sige, at vi giver tankerne plads til at inkubere og hjernen til at restituere, og når vi gør det bliver vi bedre til at træffe beslutninger og tænke kreativt. Det er super vigtigt, at man holder fast i den tilgang, når man vender hjem fra ferie«, fortæller Sisse Find Nielsen.

Hun bliver bakket op af en lang række videnskabelige undersøgelser. De viser, at folk, der tager ferie mindst en gang om året laver færre fejl, er mere produktive og generelt er mere tilfredse med deres liv og arbejde end dem, der holder mindre ferie. Undersøgelserne fokuserer både på lange pauser fra arbejdet i form af ferier og de kortere pauser, du lægger ind i arbejdsdagen.

»Det er egentligt ikke som sådan ferien i sig selv, der fører til fordelene, men ferier og især rejser er fantastiske, fordi de tvinger os over i et mindset, hvor vi bliver tvunget til at tage pauser, og når vi er inde i vanen med at tage dem kan det blive nemmere også at tage dem, når vi kommer hjem fra ferien«, siger Sisse Find Nielsen.

Undgå overspringshandlinger, indfør pauser

Dele af den forskning, der fokuserer på hvordan man arbejder mest effektivt, tager udgangspunkt i elite-atleter, musikere og skakspillere.

Ifølge en undersøgelse fra Florida State University præsterer de alle bedst, hvis de arbejder koncentreret i intervaller på halvanden time med pauser mellem hvert interval, og ikke mere end fire end halv times koncentreret arbejde på en dag.

»I sportsverdenen arbejder man rigtigt meget med hvile, restitution, søvn og ikke mindst ferier for at sikre, at atleterne kan top-performe. Ideelt set ville vi behandle vores arbejde på samme måde«, siger Dorthe Rindbo.

Folk blander ofte pauser og overspringshandlinger sammen, men det er to meget forskellige ting

Det er dog ikke ligegyldigt, hvilken slags pause man holder. Pauserne skal helst minde om en mini-ferie og have så lidt med arbejde og teknologi at gøre som muligt, siger Dorthe Rindbo.

»Folk blander ofte pauser og overspringshandlinger sammen, men det er to meget forskellige ting. Mens en overspringshandling er en drænende flugt fra noget, som egentligt er godt for dig – at arbejde eller træne, eksempelvis – så er en pause noget, som lader dig op«, siger hun.

Når hun holder foredrag, er det noget af det, hun får flest spørgsmål om.

»Jeg siger til folk, at de skal lade være med at tjekke deres telefon eller arbejdsmail i pausen, de skal bare kigge ud i luften eller få noget frisk luft. Hvis man lavet det samme i en pause som en overspringshandling – tjekker mails eller læser avis eller den slags – så gavner det ikke. Tværtimod«, siger hun og understreger, at det vigtigste er, at pausen kører i lige så lavt gear som ferien og ikke i fortravlet hverdagstempo.