Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debat

Danske skolebørn skal sluge deres madpakker på 10 minutter

Vi skal snakke mindre om lange skoledage og mere om kvalitet i undervisningen.

Debat

Lektor Mette Eilstrup-Sangiovanni forstår ikke postyret omkring de lange skoledage, fordi hendes egne børn ikke har problemer med deres lange skoledage i en engelsk skole (Pol. 7.10.). Men hun overser en række forhold.

LÆS DEBAT

Danske børn har under reformen 1.110 timers tvungen undervisning om året (kilde: Undervisningsministeriet) imod de engelske børns 877 timer.

De engelske børns timer afvikles til gengæld på 190 skoledage imod danskernes 200. Resultatet er, at danske børns daglige undervisningstid i snit er 5,55 timer imod engelske børns 4,6 timer (kilde: OECD).

De engelske elever har også mere pausetid, herunder en lang middagspause, hvor de får et måltid i en kantine, mens danske elever er henvist til at sluge deres madpakke på 10 minutter på deres pladser i klassen.

Allervigtigst er imidlertid det engelske læringsmiljø, der på mange måder er mindre belastende end det danske

Dertil kommer, at englænderne i dag spenderer mere per elev per time end danskerne: 79 mod 57 kr. (kilder: OECD, de kommunale budgettal, Undervisningsministeriet). Det påvirker lærernes muligheder for at levere spændende og varieret undervisning.

LÆS KRONIKEN

Desuden skriver Mette E.-S., at danske elever halter efter OECD-gennemsnittet i matematik og problemløsning. Begge dele er forkert. De ligger på gennemsnittet i problemløsning og lidt over det i matematik (Pisa 2012).

Allervigtigst er imidlertid det engelske læringsmiljø, der på mange måder er mindre belastende end det danske. Det er stramt struktureret, bl.a. ved brug af skoleuniformer, og man er ikke på fornavn med læreren, der kan opretholde en ro og orden, som danske lærere kun kan drømme om.

De sætter ikke pædagoger og andet godtfolk til at styre undervisningen, de har ikke børn med svære adfærdsforstyrrelser siddende i klasserne, og de er ikke pålagt en vild ambition om at differentiere undervisningen i forhold til hver enkelt elev. Her er det barnet, der skal komme skolen i møde snarere end omvendt, som i Danmark.

LÆS DEBAT

Alligevel har Mette E.-S. ret i sin hovedpointe. Vi skal have drejet diskussionen væk fra de lange skoledage over til at handle om kvaliteten af undervisningen.

Det ulyksalige er imidlertid, at de to ting hænger uløseligt sammen, fordi vores politikere har besluttet at finansiere de lange skoledage med drastiske forringelser af lærernes praktiske muligheder for at levere velforberedt, varieret og engagerende undervisning.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce