0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gymnasieelev: Passer det virkelig, at pigerne vil have 12, mens drengene blot vil bestå?

I TV 2's dokumentarserie 'Drengene mod pigerne' bruges der stereotype fremstillinger af dumme drenge og kloge piger.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Tv2-dokumentaren ’Drengene mod pigerne’ følger programmet en række danske gymnasieelever i 3.g på Brønderslev Gymnasium. Foto: Jeppe Svendsen/Tv2

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pigerne vil have 12, mens drengene blot vil bestå.

Sådan er budskabet i dokumentarserien 'Drengene mod pigerne', som vises de kommende uger på TV 2. Her følger vi de fagligt stærke piger, der går benhårdt efter det høje karaktergennemsnit, der giver dem adgangsbilletten til deres drømmestudie.

Mens deres mandlige medstuderende er stået helt af karakterræset og har svært ved at finde motivationen i undervisningen. Jeg kan som gymnasieelev bekræfte, at disse persontyper findes i uddannelsessystemet, men at sætte spillet om karaktererne op som en kamp mellem drengene og pigerne er fuldkommen absurd.

Den filmiske fremstilling af kønnenes rolle i uddannelsessystemet overskygger fuldstændig det reelle problem, som alle gymnasieelever hver dag kæmper med, nemlig et karaktersystem der stresser os unge. Det er særdeles vigtigt at sætte fokus på karakterræset og karakterpresset i gymnasiet, men hvorfor med en stereotyp forestilling om kønnenes placering i systemet?

Jeg kan som gymnasieelev bekræfte, at disse persontyper findes i uddannelsessystemet, men at sætte spillet om karaktererne op som en kamp mellem drengene og pigerne er fuldkommen absurdMedierne er et kommunikationsmiddel for information og underholdning og især tv, sociale medier og aviser har stor effekt på menneskers opfattelse af verden. Medierne bringer information ud til mange og giver dermed et mere alsidigt syn på verden og dens forskellige kulturer, miljøer og begivenheder.

Når medierne bruger forskellige måder at overbevise modtageren på, har det en negativ effekt på mangfoldigheden og vores tillid til hinanden. Det skaber ofte en meget overdrevet generalisering af en hel gruppe eller person, såsom flygtninge eller Donald Trump.

Flere manipulationer og forkerte fakta vil skrælle vores verdenssyn for alle nuancer, og give mennesker en fattigere læring om andres kulturer og forskelligheder. Men er det et samfund vi ønsker at leve i?Så når TV 2 forvrænger sandheden for at skabe underholdning for seeren, begrænser det vores iagttagelsesevne, og det skaber en unuanceret opfattelse af, hvad der egentlig foregår. Det at bruge stereotyper, som på ingen måde afspejler virkeligheden, er helt hen i vejret. Vi bruger stereotyper til at ordne, systematisere og karakterisere grupper. Men lever vi i et samfund med ligestilling?

De danske værdier bygger netop på målet om, at uanset kulturel og social baggrund, køn, hudfarve, religiøsitet og seksualitet skal det enkelte menneske have plads og være accepteret i samfundet. Så hvor er den politiske korrekthed henne, når TV 2 udnytter stereotype forestillinger til at få seere?

Det virker helt ugennemtænkt, at der i 2010'erne findes medier, som modarbejder ligestilling for at gøre et tv-program mere 'populært'.

Det skaber på ingen måde det solidariske og åbne samfund, vores politikere taler så meget om.