0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


I anledning af World Aids Day: Danskere med hiv smitter ikke. Men det gør fordommene

På trods af medicinske fremskridt og faktuel viden er det billeder af døende aids-patienter, der har brændt sig fast på nethinden af en hel generation. Vi har brug for en ny fortælling om hiv.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

1. december er World Aids Day, og vi har meget at fejre, men kampen mod hiv er ikke slut endnu. (Arkivfoto)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. december er World Aids Day, og vi har meget at fejre. De seneste årtiers enorme medicinske fremskridt betyder, at hiv på blot tre årtier har gennemgået en bemærkelsesværdig transformation fra dødelig virus til håndterlig diagnose.

Hvor hiv i 1980’erne og første halvdel af 1990’erne reelt var en dødsdom, er der i dag tale om en kronisk sygdom, der holdes effektivt i skak med medicin.

Særligt i Danmark kan vi ranke ryggen. Vi er nemlig Europas bedste til at behandle hiv medicinsk, og dermed lever de fleste mennesker med hiv i Danmark lige så længe som alle andre og er så velbehandlede, at de ikke kan smitte.

Virusmængden i deres krop er simpelthen umålelig, og det betyder, at de kan dyrke sex, stifte familie og i det hele taget have præcis de samme sociale og seksuelle relationer som alle andre. I hvert fald i princippet.

Men i praksis står det danske europamesterskab desværre i voldsom kontrast til danskernes opfattelse af hiv. I en undersøgelse foretaget for Aids-Fondet angiver 77 procent af generelbefolkningen, at de i nogen grad, høj grad eller meget høj grad ville frygte fysisk svækkelse, hvis de fik hiv, mens 71 procent ville frygte tidlig død.

Et yderligere paradoks er, at 88 procent af danskerne faktisk angiver, at de godt ved, man kan leve lige så godt og længe med hiv som alle andre. Men stillet over for valget ville sammenlagt 73 procent hellere have diabetes eller kræft, mens kun tre procent ville vælge hiv. Altså sygdomme med større dødelighed, fysisk svækkelse og indgriben i tilværelsen.

Fortidens billeder af hiv hænger med andre ord ved på trods af medicinske fremskridt og faktuel viden – og det er jo netop forestillingernes og fordommenes kendemærke. Men hvad er egentlig problemet i, at frygten og fordommene overtrumfer fakta?

For det første betyder det, at mange mennesker med hiv finder det svært at tale åbent med andre og være ærlige om diagnosen. Det kan de, der søger rådgivning hos Aids-Fondet, skrive under på. De er helt forståeligt bange for omverdenens reaktioner på den lille sætning ’jeg har hiv’, som kan spænde lige fra høflig afstandtagen til synlig væmmelse.

Fordommene og frygten for fordommene skaber en ond cirkel, der blokerer for den åbenhed om hiv, der er så hårdt brug for. En åbenhed, der vil føre til et langt bedre mentalt helbred for mennesker med hiv, som heller ikke her er spor anderledes end resten af befolkningen: Det er sundt og velgørende at kunne stå ved alle dele af sig selv i tryg forvisning om, at man stadig er accepteret.

Frygt og fordomme er den største hindring for, at mennesker med hiv kan leve et helt normalt liv. Og for, at vi helt kan stoppe udbredelsen af hiv i Danmark

For det andet betyder fordommene om hiv en dårligere forebyggelse. I Danmark får knap 200