Arkivtegning: Claus Nørregaard
Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN

Arkivtegning: Claus Nørregaard

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Direktør i Innovationsfonden: Chancen for bevillinger øges, hvis man faktisk søger

Forfatterne bag kronikken påstår, at Innovationsfonden ikke finansierer forskning. Det er ikke korrekt.

Debatindlæg

Under overskriften ’Danmark sjofler forskningen i Arktis’ argumenterer forskergruppen i Hindsgavl-processen 24.1. for, at Danmark ikke prioriterer arktisk forskning.

Kronikkens forfattere påstår ydermere, at Innovationsfonden ikke finansierer forskning, og at fokus næsten udelukkende er på innovation og produktudvikling. Det er ikke korrekt. Fondens bevilling til investeringer i 2019 er ca. 1,5 mia. kr. Heraf er godt 723 mio. kr. afsat til strategisk og udfordringsdrevet forskning, og ca. 765 mio. kr. var afsat til teknologiudvikling og innovation.

Det arktiske områdes rolle i fremtiden er uden tvivl af stor betydning for Danmark og Rigsfællesskabet

Kronikkens forfattere ser gerne, at Danmark genoptager sin position som ledende inden for forskning og udvikling i Arktis. Uden at vurdere, hvorvidt Danmark er eller ikke er ledende i øjeblikket, vil jeg understrege, at Innovationsfonden er sat i verden for at investere i at opdyrke ideer, viden og teknologi til værdi for Danmark. Der kan være mange gode grunde til at investere offentlige forsknings- og innovationsmidler i Arktis.

Så længe projekterne har udsigt til gennem forskning, nye teknologier og innovative løsninger at løse konkrete samfundsudfordringer og/eller skabe vækst og beskæftigelse, ser Innovationsfonden meget gerne ansøgninger, der har det arktiske område som fokus.

Men vi har gennem årene faktisk allerede fået en del ansøgninger på det arktiske område. Alene de senere år har Innovationsfonden bevilliget 43 mio. kr. til projekter, der vedrører Grønland og Arktis. Interessant nok har disse ansøgninger samme succesrate som ansøgninger på andre områder.

Hvad enten det drejer sig om udvikling af kunstig intelligens til lokalisering af råstoffer i det grønlandske undergrund, en ny turismestrategi, ubemandede droner til overvågning af gletsjere eller om satellitbaserede løsninger til overvågning af issituationen på land og til vands, har Innovationsfondens midler styrket forskning til gavn for både Danmark og Grønland.

Det arktiske områdes rolle i fremtiden er uden tvivl af stor betydning for Danmark og Rigsfællesskabet. Forskning og Innovation er, som forfatterne selv påpeger, »en fredelig måde at markere sig på, som også har et samfundsnyttigt afkast i form af større viden og forståelse«.

Innovationsfonden ser i evalueringen af ansøgninger på ansøgningernes forskningskvalitet, den værdi, projektet tilfører Danmark, og projektets mulighed for succes. Derved vil jeg opfordre forskerne bag Hindsgavl-processen om at tage en dialog med os. Muligheden for at få bevilling fra os øges nemlig ved at søge.


 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce