0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Noa Redington: Myten om det danske coronamirakel begynder at slå revner. Desværre

Som en besværgelse har ministrene sagt, at netop den og den restriktion var strengt baseret på en sundhedsfaglig indstilling. Det er bare ikke rigtigt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mette Dreyer/POLITIKEN
Arkivtegning: Mette Dreyer/POLITIKEN
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Så lukker Danmark ned igen. Vi forbereder os på det værste. Trækker vejret gennem mundbindet, mens duggen på brillerne slører udsynet. Lige nu og her har smittetrykket lagt sig. Men alligevel syder situationen af alvor: Den britiske mutant må ikke løbe os over ende. Vi venter. Og imens begynder myten om det danske coronamirakel at slå revner. Desværre.

Siden juledagene har Danmark haft et alarmerende voksende dødstal. Det er de faktiske forhold i bedemandsindustrien. Spørg WHO. Danmark ligger også foran Norge, Island, Finland, Estland og Letland. På den dårlige måde. Alligevel svælger vi i coronanationalisme. Statsministeren fremhæver igen og igen, at vi har klaret os bedre end resten af Europa. Altså hvis man sammenligner med de forkerte. Og at Hendes Majestæt Dronningen i sin nytårstale pludselig fik lyst til at sige, at »nye restriktioner var nødvendige, men heldigvis ikke så vidtgående, som vi har set andre steder i Europa med udgangsforbud«, må for altid fjerne illusionen om, at hun skriver sine egne taler.

Men stop selvgodheden. Lad os være ærlige. Selvkritiske. Danmark stod usædvanligt stærkt ved udgangen af epidemiens første bølge. Beslutningen om at lukke landet ned 11.3.2020 var rigtig. Jovist var der opstandelse over teststrategi og manglende værnemidler. Hvorfor kunne vi ikke bare gøre som i Sydkorea og Taiwan? Hvorfor var der ikke styr på produktionen af håndsprit? Og forløbet omkring genåbningen var mildest talt uskøn. Det rokker ikke ved, at bundlinjen er krystalklar: Menneskeliv blev reddet. Danmark viste sig fra sin bedste side. Fra bund til top. Men perioden fra august og frem har været famlende og fumlende. De regionale nedlukninger var diffuse. Hvor starter og slutter Aarhus?

Anbefalingerne om mundbind virkede vilkårlige. Først var de helt ligegyldige. Udokumenteret effekt. Så var de et afgørende supplement. Bakket op af videnskabelige studier. Utallige endda. Hele forløbet om minkskandalen taler sit eget triste sprog. Det er ikke kun John Dillermand, der når de internationale medier. Billederne af døde mink på de nordjyske veje har skam også været på global pressetur. For at understrege minkavlernes elendighed er der fortsat ikke udbetalt en krone i erstatning.

Værst har dog været den manglende beslutsomhed. Jeg har mistet overblikket over de gradvise restriktioner, der har været i spil. Restauranter og barer, hvis åbningstid blev reduceret fra 02 til 12 til 22. Forordninger om færre mennesker i butikkerne. Så måtte børn gerne gå til basketball. Så måtte de ikke. Altså undtaget særligt udsatte. Så måtte store børn ikke gå i skole. Dem under 5. klasse måtte godt. Det hele er blevet lanceret i 14 dages intervaller, alle vidste var for korte. Undervejs har vi fået et nationalt varslingssystem, der dybest set har vist sig at være tidsfordriv for folk med piktografisk passion. Som praktisk redskab har det været ubrugeligt. I denne uge gik Danmark op i risikoniveau 5. Det betyder i princippet, at daginstitutionerne skal lukkes. Men det er de som bekendt ikke.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden