Inden for den næste måned afgør ministre fra EU’s medlemslande, om der skal ske en skatterevolution i EU: Skal EU være et progressivt fællesskab, der sætter den globale agenda for beskatningen af multinationale selskaber og for gennemsigtighed af deres skatteforhold, eller skal interne uenigheder og krav om absolut konsensus blandt medlemslandene holde politikudviklingen fastlåst, sådan som den har været det i årtier?
Teknisk set drejer det sig om noget så simpelt som en afstemning i EU’s Ministerråd, der mødes om Europas konkurrenceevnepolitik. Her skal det portugisiske formandskab forsøge at skaffe et kvalificeret flertal for et forslag om »offentliggørelse af selskabsskatteoplysninger for visse virksomheder og filialer (land for land-rapportering)«.
Forslaget vil kræve radikal åbenhed om selskabsskatteoplysninger for større multinationale selskaber og give offentligheden adgang til oplysninger om store selskabers skattebetaling, antal medarbejdere og andre nøgletal for hvert land, de opererer i. Det er informationer, som aldrig før har været tilgængelige for almindelige borgere.
Det lyder måske harmløst, men man skal ikke tage fejl: Hvis forslaget gennemføres, baner det vejen for en reel revolution i europæisk skattepolitik.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar