0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er en klumme. Klummen er udtryk for skribentens holdning.


Det kan ikke længere bortforklares med ’langhåret hippiepis’, ligesom danske fødevarer ikke er 'i verdensklasse'

Der er udbrudt krig mellem det konventionelle landbrug og COOP. Men det er ganske enkelt forkert at købe mad, som skader den jord, de gror i, og den krop, de ender i. Hver måned skal være økotober.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jørn Villumsen/Politiken-Tegning
Arkivtegning: Jørn Villumsen/Politiken-Tegning
Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så godt som dagligt står jeg i et supermarked og prøver at forklare mit barn (og mig selv), hvorfor vi ikke skal have blåbær fra Brasilien, appelsiner fra Sydafrika eller kantareller fra Polen. Det ser lækkert og fristende ud, men jeg må igen og igen slå fast, at vi kun køber økologisk og så vidt muligt nært produceret mad for ikke at forurene os selv og miljøet. Skuffet kigger barnet efter sæsonfornægtende jordbær og vindruer.

Det ER et dilemma. For de sprøjtede æbler er ofte større, og de ikkeøkologiske appelsiner får økovarianten fra Änglamark til at se møgkedelig, rynket og indtørret ud. Men der er ingen vej udenom. Vi skal hellere undvære end at nøjes. For nylig købte jeg så alligevel, fordi der ikke var andet, en pakke sprøjtebehandlede pink lady-æbler i Netto. En ting var, at de smagte møgkedeligt og melet, noget andet var, at de jo ikke kan rådne! De er sprøjtet så godt og grundigt, at de holder hele kvartaler i frugtskålen. Det er en ret uhyggelig tanke, at det er det, vi spiser: nærmest unedbrydelig mad.

Jeg er gammel nok til at huske dengang, vi skulle lære at vaske vores frugt, inden vi spiste den. Jeg husker, at det blev betragtet som småhysterisk af de voksne, og skulle det nu være nødvendigt? I dag er det ikke længere nok at skylle frugten og købe lidt økomælk, vi skal simpelthen lære ikke at spise madvarer fra konventionelt landbrug mere.

Ja, det lyder radikalt og sort-hvidt, men visse ting i tilværelsen indebærer et rigtigt og et forkert

Ja, det lyder radikalt og sort-hvidt, men visse ting i tilværelsen indebærer et rigtigt og et forkert. Og det er forkert at spise kød fra grise, der har levet et dårligt liv, er smertefuldt halekuperet, kastreret, har boet på for lidt plads og så videre. Det er også forkert at købe madvarer, som skader den jord, de gror i, og den krop de ender i.

Jeg kan allerede nu mærke, at adskillige pressemedarbejdere fra landbrugs- og fødevareorganisationer vil sende mig vrede mails med emnelinjen ’langhåret hippiepis’ og måske endda tage en pause fra at bekrige Coops økotoberkampagne for at bekrige mig. Så skal vi igen høre på argumenter om landbrugets betydning for eksport og vækst og om de danske fødevarer, der er i verdensklasse. Come on, du får sgu ikke en kvalitetskræsen fransk husmor til at vælge Remas pumpede kyllinger til 25 kroner.