Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl, statsminister Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokraternes Mette Frederiksen.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Politikens holdning og skrives på skift af medlemmerne af avisens lederkollegium.


Der er behov for handlekraft. Udskriv dog valget

Løkke manglede fremtidsvisioner, da han tirsdag åbnede Folketinget.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I efterklangen fra de seneste dages nationale Kim Larsen-sorggruppe åbnede statsminister Lars Løkke Rasmussen Folketinget i en politisk toneart, der pegede i samme nostalgiske retning: tilbage på minderne.

Tilbage på regeringens selvudpegede meritter. Tilbage på et land, der har oplevet økonomisk vækst. Tilbage på et Danmark, som udlandet kigger på med beundring.

Men bag glansbillederne og selvrosen efterlod Lars Løkke Rasmussen indtrykket af en politisk mindestue over en tid, der er omme, snarere end en fremsynet regering på vej mod nye mål.

Lars Løkke Rasmussen viste deslige politisk mod ved at fastholde, at Danmark har brug for udenlandsk arbejdskraft, selv om både S og DF afviser enhver snak om det

Ros- og bemærkelsesværdigt modstod Lars Løkke Rasmussen fristelsen til endnu en gang at lade flygtninge og udlændinge få en tur med krabasken for at skabe politisk samklang med Dansk Folkeparti.

Løkke fremhævede i stedet, at antallet af asylsøgere er det laveste i ni år, og at antallet af flygtninge i beskæftigelse efter tre år er steget med 50 procent. Det er vigtige nøgletal, der efterlader håb om, at Dansk Folkepartis udlændingepolitik ikke forbliver den grundtakt, Venstre og Socialdemokratiet danser efter.

Lars Løkke Rasmussen viste deslige politisk mod ved at fastholde, at Danmark har brug for udenlandsk arbejdskraft, selv om både S og DF afviser enhver snak om det.

Respekt for det!Men kun på to områder lagde Lars Løkke Rasmussen for alvor nye brædder frem for sin regering.

Han genvarslede et udspil til en sundhedsreform med fokus på nærhed og sammenhæng i behandlingen umiddelbart efter efterårsferien. Og så luftede han tankerne om et forbud mod salg af benzin- og dieselbiler efter 2030.

En ambitiøs plan, der dog mest af alt ligner et forsøg på at overhale et lignende socialdemokratisk forslag indenom. Begge initiativer er både vigtige og prisværdige, men de udstiller samtidig en regering, der nu er meget tæt på at have vredet den sidste dråbe ud af sit samspilsramte politiske program.

Det er helt fair. Regeringen har fået udrettet mere, end de fleste havde ventet. Men netop derfor vil det være mest fair over for vælgerne snart at få udskrevet det valg, åbningstalen var ét langt oplæg til.

Lad et nyt Folketing tackle de store klima- og sundhedsudfordringer, som Løkke selv pegede på. Der er brug for politisk handlekraft – ikke en uendelig lang valgkamp.

Så lad os nu få det valg!

cj

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden