Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Vindmøller og grøn energi er vigtigt. Men EU udleder kun omkring 10 procent af de globale drivhusgasser, så vi må også hjælpe den grønne omstilling i resten af verden.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Politikens holdning og skrives på skift af medlemmerne af avisens lederkollegium.


Det er bare en dårlig undskyldning, regering, fakta er, at Danmarks klimabistand er stagneret

Danmark svigter sit ansvar på klimaområdet.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Budskabet var både klart og fuldkommen rigtigt, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i 2009 roste de riges landes løfter om at øge klimabistanden markant. »Hvis udviklingslandene på den lange bane skal have succes med at bekæmpe klimaændringerne, skal vi bidrage med en væsentlig eskalering i form af nye, ekstra økonomiske ressourcer«, lød det dengang fra statsministeren.

Mere konkret lovede Danmark og 22 andre velstående lande at løfte deres samlede årlige klimabistand til 650 milliarder kr. i år 2020.

Den præcise byrdefordeling mellem landene blev ikke aftalt, men ifølge ngo’en Cares beregninger burde Danmarks bistand ligge på knap fire milliarder kr. om året, hvis vi ville leve op til løftet, som blev genbekræftet på klimatopmødet i Paris i 2015.

Men det kan man desværre roligt sige, at vi ikke gør.

Klimabistanden ligger på omkring 1.35 milliarder kr. om året – den faldt markant i 2015 og har derefter været næsten uændret. Nu kan man naturligvis, som udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) gjorde i torsdagens avis, påpege, at den præcise fordelingsnøgle af bistanden mellem landene ikke blev fastlagt i hverken 2009 eller 2015, og at Danmark derfor ikke svigter et konkret mål.

Men det er bare en dårlig undskyldning. De præcise tal kan diskuteres, men fakta er, at Danmarks klimabistand er stagneret i en tid, hvor den burde stige voldsomt. Hvor akut situationen er, blev understreget onsdag, hvor Global Carbon Project i en ny rapport anslog, at verdens samlede udledning af CO2 vil slå alle rekorder i år. Udledningen forventes at stige med 2,7 procent i forhold til 2017. Ikke bare stiger den globale udledning af CO2 dermed, stigningstakten er også selv stigende.

Som Politiken beskriver i disse uger, er kampen mod klimaforandringerne noget, der kræver ændringer af vores allesammens hverdag, vaner og forbrug.

Men samtidigt med det personlige ansvar er det vigtigt at huske, at EU samlet set kun står for omkring 10 procent af de globale udledninger af drivhusgasser. Skal Danmark og EU for alvor bidrage med at løse krisen, kræver det derfor ikke kun handling hjemme, men massiv støtte til forandringer og grøn omstilling i resten af verden. Det burde være indlysende – men er det åbenbart ikke for den nuværende regering.

mr

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden