Demonstranter i gule veste demonstrerer for fjerde weekend i træk i Paris' gader. Specielt på Avenue des Champs-Élysées og de omkringliggende gader kom det til uroligheder, hvor politi og demonstranter tyede til kasteskyts og tåregas.
Foto: Jacob Ehrbahn

Demonstranter i gule veste demonstrerer for fjerde weekend i træk i Paris' gader. Specielt på Avenue des Champs-Élysées og de omkringliggende gader kom det til uroligheder, hvor politi og demonstranter tyede til kasteskyts og tåregas.

Leder

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Politikens holdning og skrives på skift af medlemmerne af avisens lederkollegium.


Nu må Macron vise, at han er bedre end De Gule Veste til at formulere en solidarisk vision for Frankrig

Leder

Selvfølgelig må Macron lytte til De Gule Veste, der i flere måneder har erobret overskrifterne og dagsordenen i Frankrig.

Men følge De Gule Veste – det skal og kan han ikke nødvendigvis. Dels fordi protestaktionen hverken er inspireret af den samme vrede eller motiveret af samme mål. Dels fordi det svingende og markant faldende antal demonstranter har et væsentlig mindre demokratisk mandat end han. De står heller ikke til ansvar over for andre end sig selv, mens han som bekendt står til ansvar over for vælgerne.

Efter at Macron har opgivet de varslede prisstigninger på benzin, der mere end noget andet udløste bølgen af protester, har han indkaldt til en landsomfattende samtale, som skal revitalisere Frankrigs demokratiske system. Det er en dristig idé, fordi det kan blive uendelig svært at forvandle folkelig vrede til holdbare løsninger under de foreløbig 3.500 borgermøder.Macron kan imidlertid ikke ignorere, at et flertal af franskmændene er enige med De Gule Veste i, at skattesystemet er socialt uretfærdigt, og han kan heller ikke se bort fra deres kritik af det politiske system.

Men jagten på en løsning vanskeliggøres af, at De Gule Veste afviser at være et parti, nægter at rekruttere en ledelse og mangler et program. Deres protester er nok fotogene, men aktivisternes antal er ret beset begrænset, og beredvilligheden til at indgå i et repræsentativt demokrati er behersket.

Ét står klart: Macron er nødt til at høre, forstå og reagere på en omsiggribende vrede over ulighed i Frankrig. Jævne skatteydere og Udkantsfrankrig vil ikke leve med følelsen af at blive ignoreret. Og regningen for den nødvendige klimaindsats må ikke vende den socialt tunge ende nedad.

I betragtning af at Macron blev valgt på et på mange måder vovet og nødvendigt program for reformer af det franske samfund og ikke mindst arbejdsmarkedet, er det bittert, at han i dag kan kritiseres for kejserlige nykker. Men at italienske højrepopulister sammen med den franske Front National lægger ham for had, illustrerer kun, hvilken populisme han er oppe imod.

Det er nu, Macron skal vise, at han bedre end De Gule Veste kan formulere en solidarisk vision for fransk samhørighed og for et nødvendigt europæisk fællesskab. Han er nødt til at løsne op for det fastlåste politiske system, som han selv tog afstand fra i sin valgkamp.

aj

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce