Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Illustration: Aslak Elias Kelkka
Foto: Illustration: Aslak Elias Kelkka

Ikonisk. Den grønne trold på billedet medvirker i en af de bedste animationsfilm, der nogensinde er lavet.

Film
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperten har talt: Her er de 15 bedste animationsfilm nogensinde

Politikens filmanmelder Søren Vinterberg udpeger alle tiders bedste, spillefilmlange animationsfilm.

Film
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Premieren på Pixars nyeste tegnefilmmesterværk ’Inderst inde’ havde et salg på over 100.000 billetter i åbningsweekenden for nogle dage siden.

Filmen 'Inderst inde' giver svaret på, hvad der foregår inde i hovedet på dig selv og andre mennesker. Pigen Riley er netop flyttet med sine forældre til San Francisco, og hendes følelser er naturligvis flyttet med. Inderst inde, altså i hendes tanker, bor der nemlig fem grundlæggende følelser, der får Riley til at tænke og gøre enten det ene eller det andet. Kilde: Disney

Derfor behøver man jo ikke køre gode gamle håndtegnede genistreger som ’Dumbo’ eller ’Tornerose’, ’Aristocats’, ’Junglebogen’ eller ’Tarzan’ på museum.

Ej heller de frankofone landes originale animationsformer som ’Trillingerne fra Belleville’, ’Illusionisten’ eller ’Ernest og Célestine’, lige så lidt som irske ’Sangen fra Havet’ eller såmænd danske Ole Lund Kirkegaard-animationer.

Men USA fylder stadig godt i et udvalg af alle tiders bedste, spillefilmlange animationsfilm inden for mainstreamunderholdning. Japan er med, men også Australien og Israel har frembragt helstøbte kunstværker, som samtidig er regulære milepæle i tegnefilmens historie.

Snehvide (1937)

Det var en genistreg at vælge et eventyr som stof til verdens første tegnefilm i hel spillefilmlængde. En prinsesse som hovedperson viste vej for mange efterfølgere, og rent ud skoledannende genial var kombinationen af spænding og humor: En af filmhistoriens mest ikoniske skurkinder, Snehvides smukke, onde stedmor, stammoder til dalmatinernes skræk Cruella De Ville såvel som til Alexis fra tv-serien ’Dollars’; over for de første komiske hjælpere, hele syv små, skrupmusikalske dværge fra de jodlende Alpers kukursarkitektur, alle havenissers forfædre og forløbere for Torneroses feer såvel som Tarzans dyrevenner og Klokkeren fra Notre Dames gargoiler.

Min nabo Totoro (1988)

Hayao Miyazaki er lige så selvskreven som Disney på enhver animations-top-liste, og selv om hans film om ’Prinsesse Mononoke’ og ’Nausikaa og vindenes dal’ måske er mere miljøbevidste, og ’Chihiro og heksene’ eller ’Det levende slot’ mere gådefulde i deres omgang med tvetydig trolddom, så overgås de alle i selvfølgelig fortryllelse, umiddelbar charme og levende, solspættet tegnekunst af eventyret om de to små søstre, der flytter på landet med deres far for at kunne besøge moren på hospitalet nær ved. Fabel- og krammedyret Totoro såvel som bus-missen, der flyver sine passagerer gennem natten, er ren poetisk livstillid.

The Nightmare before Christmas (1993)

Instrueret af Henry Selick over Tim Burtons manuskript viderefører denne stop-motion film den store, poetiske tradition fra Østeuropas tidlige animationsmestre, i historien om den skeletraslende Jack Skellington, kongen af Halloween, der vil fravriste Julemanden hans popularitet. Her kombineret med en selvironi over for det eventyrlige, som i animationshistorien egentlig først indtræder i de postmoderne 00'ere. Selick fortsatte stilen i ’Coraline’, Burton (efter live action-surrealisme lige fra ’Beeetlejuice’ til ’Charlie og chokoladefabrikken’) med ’Corpse Bride’ og ’Frankenweenie’.

Løvernes konge (1994)

Disneys vendepunkt efter de mindre end geniale firsere var nok ’Den lille havfrue’ (1989) efterfulgt af ’Skønheden og udyret’ (91), men først med ’Løvernes konge’ vendte den gode historie tilbage til dyr som rigtige dyr – altså heller ikke ænder i matrostøj. Løveungen Simbas ’svigt’ i kådhed, landflygtige opvækst i ødemarken og tilbagevenden til stammen for at hævne sin far er spækket med mytisk ekko: Bambi møder Jesus møder Hamlet. Hvor besynderligt det end lyder, er Elton Johns musik – ’Hakuna Matata’ m.m. - også mere selvfølgeligt integreret i dyreverdenen!

Metropolis (2001)

Foruden Miyazaki har Japan en anden internationalt stor og i hjemlandet endnu mere populær billedfortæller, Osamu Tezuka, som foruden bindstærke tegneserier om alt fra ’Atomboy’ til Hitler selv har skabt dette visuelle mesterværk af en science fiction-film om privatdetektiven og hans søn på jagt efter en forsvunden robot. Til fælles med Fritz Langs 1927-klassiker har den her både titel og ’fremtidsstorbyen’ som ramme, men dens sammensmeltning af dommedagsfrygt, ramasjang og billedkunst er også blevet kaldt tegnefilmens ’Dr. Strangelove’.

Shrek (2001)

Hvor fjogede, søgte og discountskrabede denne films efterfølgere og – oh, skræk! – tv-offspin end har været, var DreamWorks Animations’ store gennembrud så banebrydende og skoledannende, at også den er selvskreven på listen her. Fra troldens ensomhed over æslets munddiarré og dragens flammende forelskelse i samme lige til Robin Hoods grønne strømpebukser affortryllede filmen én gang for alle den eventyrverden, der var så skamredet, at postmodernismens parodier blev en befrielse.

Find Nemo (2003)

Dumbo under vand? Fisk og fisk imellem? Frændeløs med finner? Uanset hvad man sammenligner med, er Pixar-fortællingen om klovnefisken, der bliver væk fra sin far og bl.a. møder medlemmerne af hajernes AAA (’Fisk er venner, ikke mad’), et centralt sømærke i animationsfilmens ny historie: Den første 100 pct. computerskabte genopfindelse af den morsomme, spændende, rørende, medrivende mainstream-tegnefilm for børn.

WALL-E (2008)

Andrew Stanton, som også instruerede ’Find Nemo’, er her tæt på den lige så morsomme, spændende, rørende, medrivende og tankevækkende tegnefilm (også) for voksne, men helt mainstream er stoffet jo ikke: En forelsket skralderobot (!) på en losseplads af en planet kommer med på en rumrejse, der vil afgøre planetens og menneskehedens eventuelle fremtid. Kærligheden overvinder alt – selv 30 ordløse minutters indledning!

LÆS ANMELDELSE

Waltz with Bashir (2008)

Israelske Ari Folman viser i denne selvbiografiske efterforskning, hvordan animation for voksne (på grundlag af realfilm) på én gang kan vise den slørede erindrings billeder og afsløre de helt fortrængte billeder. Nemlig af hans egen deltagelse som israelsk soldat i Libanon i 1982 og af den massakre på palæstinensiske flygtningelejre, som hans egen nations forsvarsminister godkendte og måske endda gav signal til. Sjældent har realfilm af krig haft sådan en chokvirkning!

LÆS ANMELDELSE

Op (2009)

Den vrisne eneboer Carl er verdens første pensionist(!)hovedperson i en morsom, menneskeklog og teknisk vidunderlig tegnefilm for alle aldersklasser, skabt af Pete Docter (manus til ’WALL-E’ og ‘Toy Story’ og instruktør på ‘Monsters Inc.’ og ’Inderst inde’). Indledningens næsten ordløse revue over Carl og Ellies liv (lidt som Børge Rings Oscarvinder ’Anna og Bella’) er lige så rørende en hyldest til hengivenhed og hverdagsansvar, som gamlingens følgende ballonflugt til Venezuelas jungle er en vild hyldest til vovemod og fantasi – med en tyk lille spejderdreng som ufrivillig blind passager!

LÆS ANMELDELSE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mary og Max (2009)

Hengivenhed og trofasthed er, hvad den spinkle og dog ubrydelige tråd er knyttet af mellem de virkelig umage pennevenner Mary og Max: en otteårig pige i Melbourne og en toogfyrreårige særling i New York (med Philip Seymour Hoffmans stemme!). Australske Adam Elliot arbejder med ’claymation’, altså stop-motion animation med figurer og sceneri af modellervoks, og alligevel fortæller han mere indtrængende om resignation, håb og livslængsler end noget realfilmdrama.

LÆS ANMELDELSE

Toy Story (3) (2010)

Måske uretfærdigt at vælge 3-eren frem for Pixars første ‘Toy Story’-film, som trods alt i 1995 skabte epoke som verdens første 100 pct. computergenererede tegnefilm i spillefilmlængde? Men når tredje fortælling om legetøjscowboyen Woody, plasticastronauten Buzz Lightyear og resten af legetøjet med eget liv (tak til H.C. Andersen) tager prisen, skyldes det netop deres udsigt til fortabelse: En enkeltbillet til forbrændingen, da ejermanden er blevet voksen! Grin og ramme alvor, nervepirrende og teknisk uovertruffent.

LÆS ANMELDELSE

Vilde Rolf (2012)

Talende legetøj er jo blevet virkelighed, når cowboy og astrunaut er afløst af elektroniske spil med virkelighedstro lydside og spilleren som hovedperson. Men hvad sker der bag spilkonsollernes knapper om natten, når arkaden er lukket? Så laver smadremanden Rolf ulykker i sin uskyldige trang til i stedet at blive helt. Disneys og Rich Moores opdatering af det levende legetøj byder på en vild historie i storslået udtænkte spilscenografier, fra de mest primitive til state of the art, fremtidens legetøj.

LÆS ANMELDELSE

How to Train Your Dragon 2 (2014)

Det foreløbig smidigste computerprogram at tegne direkte ’ind i’ fra en skærm er det tekniske argument for også her at foretrække opfølgeren for 1-eren; men nok så tungt vejer fortællingen: Splejsen, der nu har lært hele vikingelandsbyen Bersærk at træne drager og flyve med dem i stedet for at gøre dem til fjender, møder her på én gang sin fortid og sin skæbne, da han står ansigt til ansigt med sit første store slag – og en uventet familiesammenføring i de højere luftlag!

LÆS ANMELDELSE

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Inderst inde (2015)

Når Pete Docter (se ’Op’) her igen har skabt et hovedværk i tegnefilmens historie, er det desuden helt bogstaveligt: Den foregår inde i hovedet, hvor følelserne Glæde, Frygt, Afsky, Vrede og Triste kæmper om kontrollen over den 11-årige Riley, der er flyttet til en fremmed by: Identitet og bevidsthed er samtidig hovedroller, plot og scenografi. Piagets uviklingspsykologi møder Karius og Baktus-tricket i en restløs sammensmeltning mellem form og indhold: Kunst!

LÆS ANMELDELSE

Læs mere:

IBYEN

Pr-foto

Tacos, naturvin og nyt liv i et 00'er-hotspot:  Her er 9 nye spise­steder i København, du skal kende

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Mads Nissen

Ibyen guider til comfort food:  Takket være disse 6 serveringer burde du kunne overleve din efterårsblues i København

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt