0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Olga Ravn har skrevet en bog med MUS-samtaler fra rumskibet til Gulddittes udstilling

»I begyndelsen var det meningen, at jeg skulle skrive cirka 15 sider i alt, for jeg havde kun en måned til at skrive teksterne. Men så skrev jeg 100 sider. Det åbnede noget helt vildt op for mig. Jeg var simpelthen det, man på godt gammeldags dansk kalder for inspireret«, siger Olga Ravn om sit samarbejde med Lea Guldditte Hestelund.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Lars Krabbe
Arkivfoto:: Lars Krabbe

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Lea skrev til mig og spurgte, om jeg ville skrive noget til hendes kommende soloudstilling. Jeg kendte til Leas kunst i forvejen og var begejstret for den, så jeg svarede ja med det samme. Vi mødtes flere gange, blandt andet i Leas atelier, og vi udvekslede hele tiden fotos, artikler, værker, bøger og film, og i begyndelsen sendte Lea mig skitser til udstillingen. Der var bare helt intuitivt en utrolig god kemi imellem os«.

»Jeg var meget optaget af Nasa på det tidspunkt, og der var lige blevet udvalgt nye astronauter til organisationen. Jeg havde siddet og fulgt med i sådan et stort presseevent, hvor de nye astronauter blev præsenteret. De stod der i deres blå Nasa-kedeldragter og gav sådan nogle små interviews. Og så fik jeg den idé, at min fiktion skulle opbygges af korte interviews, eller MUS-samtaler, med de ansatte på det her sted, som så senere fik navnet Det Sekstusinde Skib. De ansatte taler til et ’jer’, som både er deres arbejdsgivere og os, læserne. Jeg var selv lidt i tvivl om ideen, men Lea var bare sådan, ja, det skal det være!«.

»Jeg skrev de første fem tekster, efter jeg havde været på besøg i Leas atelier, hvor vi havde snakket om sci-fi-film og Ursula K. Le Guins bøger, og jeg havde set og rørt ved nogle af marmorgenstandene. Lea talte om, at universet i udstillingen skulle være sådan lidt ’Rumrejsen år 2001’ møder Alexander Wang-flagship store i New York, og jeg tænkte okay, Iget it! Og så reagerede Lea enormt stærkt på de her første tekster. Det gav mig jo blod på tanden«.

»Det forhold, vi mennesker kan have til materialer og genstande, altså ting, vi normalt anser for at være døde, interesserer mig meget. Og det ville jeg gerne udfordre i min skrift. Der var utrolig mange sammenfald mellem Leas univers og mit eget indre skriverum. I begyndelsen var det meningen, at jeg skulle skrive cirka 15 sider i alt, for jeg havde kun en måned til at skrive teksterne. Men så skrev jeg 100 sider. Det åbnede noget helt vildt op for mig. Jeg var simpelthen det, man på godt gammeldags dansk kalder for inspireret«.

»Jeg er altid optaget af skrive noget taktilt frem, noget stofligt og sanseligt. Jeg kan godt lide en tekst, hvor man får noget i munden, når man læser den. En smag, eller noget vådt. Når Lea talte om sine skulpturer og genstande som levende for hende, så kunne jeg genkende det. Jeg tror, jeg har haft det på samme måde altid«.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

IBYEN

Ian Dooley

Ibyens isguide:  Hvor får man den bedste is i København? Her er 17 skarpe bud

Mads Nissen

Cheap Eats 2021:  De bedste måltider i København til max 100 kroner

Jens Dresling

Hypet italiensk is:  Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve denne måned

Ugood/PR

10 københavnere fortæller, hvor de går hen, når de savner autentisk mad fra deres hjemland

PR/Andrej Vasilenko

Stor guide:  Her er alle de forestillinger, Politikens anmeldere glæder sig mest til at se, når scenerne åbner

Thomas Borberg

Politikens madanmelder er ikke i tvivl:  Her skal jeg spise i aften

PR/Omar

Ibyen guider:   Her kan du få mindst tre retter takeaway for maks. 200 kroner

Miriam Dalsgaard

»På grøntsagernes ankomstdag er stedet her det rene Hunger Games«:  Her er Københavns bedste asiatiske købmænd

PR/Brace

Her er 10 steder med fremragende takeaway ifølge Politikens madanmeldere

Finn Frandsen

Normalt ville jeg aldrig afsløre dem. Men her får du mine 21 favoritter, når jeg skal bestille asiatisk takeaway

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Vi spurgte 10 københavnere, hvor de går hen, når de savner autentisk mad fra deres hjemland

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Jens Dresling

Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i oktober

Mads Nissen

Cheap Eats 2020:  De bedste måltider i København til max 100 kr.

Maud Lervik

'Champagne­vask', 'floor' og 'discofinger':   Her er Ibyens ordbog over slang i natte­livet

Joachim Adrian

Pimp dit hjem:  Sådan får du en smuk altan ifølge blomster­dronningen Poppykalas

Per Folkver

Ibyen guider:  7 grønne udflugter fra København, hvor der er masser af plads

Mads Nissen

Old Fashioned:  Vil du være en mester i hjemmebaren, skal du starte med denne klassiker

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Christian Klindt Sølbeck

Stor guide:  Her er 15 af de bedste dansegulve og natklubber i København

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 10 folkekøkkener i København

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Jens Dresling

København gemmer på 46 øer. Hvor mange af dem kender du?

Jacob Ehrbahn

Stor guide:  Her er Københavns bedste værtshuse og barer ifølge 17 kokke og madnørder

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Lars Krabbe

Få overblikket:  Her er alle stederne, du skal kende i Kødbyen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til de saftigste bud